Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliției Române efectuează 26 de percheziţii, în municipiul Bucureşti și în județele Ilfov, Dâmbovița, Argeș și Prahova. Sunt vizate domiciliile a 32 de persoane, români și turci, dar și sediile sociale ale unor societăți comerciale cercetate pentru evaziune fiscală în formă continuată.

Poliția Română transmite că, din materialul probator administrat până în prezent, reiese că, în perioada ianuarie 2012 – ianuarie 2014, membrii grupării ar fi creat un sistem prin care societăţi comerciale controlate şi administrate în fapt de acestea, dar şi societăţi ce aparţineau altor persoane, s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, respectiv de la plata T.V.A. şi a impozitului pe profit.

Practic, „patronii” evidenţiau în contabilitate şi în documentele legale – deconturile de T.V.A. şi declaraţiile privind obligaţiile de plată către bugetul de stat – operaţiuni nereale şi cheltuieli fictive, în baza unor relaţii cu societăţi controlate în fapt tot de ei. Prin acest circuit evazionist, ar fi creat un prejudiciu de 8.982.728 de lei, reprezentând T.V.A. şi  impozit pe profit, eludate la plată.

În vederea continuării cercetărilor, cele 32 de persoane vor fi conduse la audieri.

La percheziții participă poliţişti specializați din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – I.G.P.R., Poliției Capitalei și inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Dâmbovița, Argeș și Prahova, împreună cu grupe de intervenție din cadrul S.I.A.S..

În luna mai 2012, polițiștii au mai efectuat percheziții la depozitul en-gros de legume-fructe din Afumați dar și la alte 29 de adrese. Atunci, 10 cetateni turci și macedoneni, bănuiți că aduceau marfa din Olanda, Spania, Italia și Grecia prin firme fantomă, au fost luați pe sus. Suspecții erau coordonați, spun polițiștii, chiar de principalul furnizor al complexului comercial. În perioada 2010-2012, acestia ar fi reușit să păcălească statul cu 5 milioane de euro.