EVAZIUNE RECORD. Facturi fictive de 50 DE MILIOANE DE EURO. Peste 300 de firme implicate

EVAZIUNE RECORD. Facturi fictive de 50 DE MILIOANE DE EURO. Peste 300 de firme implicate

Poliţiştii bihoreni au facut 11 percheziţii la domiciliile membrilor unei grupări infracţionale care a reuşit să "deconteze" facturi fictive de 50 de milioane de euro. Paguba statului, prin deducerea ilegală a TVA, se ridică la 12 milioane de euro.

UPDATE. Poliţiştii de investigare a fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor au început urmărirea penală faţă de nouă bihoreni. Printre ei se numără şi un bătrân de 72 de ani. Anchetatorii îi cercetează pe: C.M.C., de 46 de ani, A.D., de 72 de ani, F.D., de 39 de ani, B.P.G., de 57 de ani, M.N.I., de 32 de ani, M.V.G., de 56 de ani, C.C.A., de 21 de ani, F.N., de 51 de ani şi M.C., de 40 de ani.  Aceştia sunt acuzaţi de evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Din cercetările efectuate până acum de poliţişti şi procurori a reieşit că cele nouă persoane, începând cu anul 2010, au constituit sau preluat 34 de societăţi comerciale fără intenţia de a derula vreo operaţiune comercială licită, iar ulterior, în numele acestor societăţi, au emis facturi nereale, care atestă livrarea unor produse sau servicii către diferite firme beneficiare din judeţul Bihor şi din ţară.

Scopul pentru care reprezentanţii firmelor beneficiar au urmărit înregistrarea în contabilitate a respectivelor facturi este acela de a sustrage societăţile comerciale de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, precum şi de a retrage din patrimoniile societăţilor, sub o aparenţă de legalitate, sume importante de bani, în numerar.

Pentru a crea aparenţa unui circuit comercial licit, în general, firmele beneficiar au efectuat plata contravalorii facturilor prin transfer bancar. Sumele de bani au fost retrase în aceeaşi zi de către suspecţi, în baza unor borderouri de achiziţie care cuprind de asemenea date nereale, iar în schimbul uni comision, reprezentând procent din valoarea sumei retrase, acestea au fost predate de către suspecţi reprezentanţilor firmelor care au efectuat plăţile.

Membrii grupării sunt acuzaţi că au beneficiat de un comision cuprins între 5 şi 10 procente din sumele de bani retrase şi predate către reprezentanţii societăţilor beneficiare ale acestui circuit evazionist care funcţiona în întreaga ţară. Doar în Judeţul Bihor, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au identificat peste 300 de societăţi comerciale care au beneficiat de facturile fictive emise de către grupare.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor continuă cercetările în cauză pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspecţilor care, la finalizarea percheziţiilor domiciliare, urmează a fi conduşi la sediul I.P.J. Bihor pentru audieri. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J Bihor, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, efectuează 11 percheziţii domiciliare, în judeţul Bihor. Anchetatorii îi caută pe membrii unei grupări infracţionale specializată în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Din primele informaţii reiese că, în numele unor societăţi comerciale pe care le controlau, cei vizaţi au emis facturi fictive în valoare de peste 50 de milioane de euro. Astfel, ei atestau, în mod nereal, livrarea unor produse sau servicii către diferite societăţi beneficiare din întreaga ţară. Oamenii legii susţin că evazioniştii au dedus, ilegal, T.V.A în valoare de aproximativ 12 milioane de euro.