Evaluarea Națională. Mai bine de 154.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a s-au înscris pentru susţinerea Evaluării Naţionale, potrivit informațiilor oferite de Ministerul Educaţiei. Copiii îşi pot lua o sticlă cu apă în sălile de examen, dar trebuie să fie conștienți de faptul că nu au voie cu telefoanele mobile asupra lor, chiar dacă sunt închise, informează Gazeta de Sud.

Conform situaţiei centralizate de MEN, 154.956 de absolvenţi ai clasei a VIII-a s-au înscris pentru a susţine Evaluarea Naţională 2019. Prima probă are loc mâine, 18 iunie, la Limba şi literatura română. La fel ca în anii precedenți, probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

„Copiii vor intra în săli intre 8.00-8.30 în baza buletinului sau a carnetului de note. Între 8.30-9.00 li se va face instructajul, vor completa colțul foii de concurs pe care ulterior îl vom securiza. Examenul va începe la orele 9.00 și se va sfârsi la orele 11.00.”, conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate (cartea de identitate, carnet de note sau certificatul de naştere) şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică. Copiii pot avea şi o sticlă cu apă asupra lor. Aceasta nu trebuie să aibă etichetă.

„Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)”, a transmis MEN.

Ministerul Educaţiei Naţionale pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 18 – 20 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 21 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Potrivit Ministerului Educaţiei, prima probă din cadrul Evaluării Naţionale 2019, la Limba şi literatura română, a fost programată pe 18 iunie, marţi. Examenul la Matematică a fost programat pentru joi, 20 iunie, iar vineri, pe 21 iunie, se suţine proba la Limba şi literatura maternă.

Rezultatele sunt afişate pe 25 iunie, până la ora 12:00. În aceeaşi zi sunt depuse şi contestaţiile, între orele 14:00 şi 20:00. În următoarele zile vor fi soluţionate contestaţiile, iar pe 29 iunie sunt afişate rezultate finale.

Repartizarea computerizată la liceu va avea loc pe 12 iulie 2019. Admiterea la liceu se realizează pe baza notelor de Evaluarea Naţională şi din clasele V-VIII.

3 – 7 iulie 2019 Elevii de clasa a VIII-a completează fişele de înscriere la liceu

4 – 8 iulie 2019 Verificarea fişelor de înscriere la liceu şi corectarea eventualele greşeli în baza de date computerizată

12 iulie 2019 Repartizarea computerizată la liceu

Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (contează în proporţie de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).