Evenimentul Zilei > Social > Europol a închis cea mai periculoasă rețea de malware din Europa: Emotet
Europol a închis cea mai periculoasă rețea de malware din Europa: Emotet

Europol a închis cea mai periculoasă rețea de malware din Europa: Emotet

Anchetatorii internaționali au închis Emotet, una din cele mai periculoase operaţiuni de malware din lume, a anunţat Europol miercuri.

Polițiștii Europol au închis Emotet, una din cele mai periculoase operaţiuni de malware din lume, au anunțat anchetatorii, miercuri.

Informaţiile preluate de dpa arată că infrastructura sistemului Emotet, utilizată în special de reţele infracţionale organizate, se află în prezent sub controlul autorităţilor. Rezultatul a necesitat o anchetă care a durat doi ani, în opt ţări, sub conducere germană şi olandeză.

Europol nu a comentat despre eventuale arestări în dosarul Emotet

Emotet a fost „unul din cele mai periculoase instrumente pentru atacuri informatice din ultimii ani”, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei de poliţie a Uniunii Europene. Prima manifestare a operaţiunii a fost observată în 2014, sub forma unui aşa-numit troian, un tip de program-spion.

„Infrastructura Emotet (…) putea infecta reţele întregi într-un mod unic, accesând doar câteva echipamente”, a comunicat Europol.

Cum se virusau calculatoarele

Pentru a pătrunde într-un sistem informatic, se folosea un document Word, de multe ori mascat sub forma unei ataşări aparent inofensive la un e-mail sa ca link. Infractorii introduceau apoi în sistem „cai troieni” pentru a accesa date bancare, a vinde date furate sau a extorca victimele, cerând bani în schimbul deblocării datelor.

Malware-ul (software rău intenţionat) era ascuns în facturi false, anunţuri de livrare sau pretinse informări despre COVID-19. Un simplu clic al utilizatorului pe link sau deschiderea ataşării ducea la instalarea malware-ului, care ulterior se răspândea rapid.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.