Evenimentul Zilei > International > Europa va finanța un plan de relansare în Franța în valoare de 35 de miliarde de euro
Europa va finanța un plan de relansare în Franța în valoare de 35 de miliarde de euro

Europa va finanța un plan de relansare în Franța în valoare de 35 de miliarde de euro

Planul de relansare în Franța de 100 de miliarde de euro va fi finanțat în proporție de peste o treime, adică 35 de miliarde de euro, din fonduri negociate actualmente între statele Uniunii Europene, a afirmat prim-ministrul Jean Castex, pledând pentru “amplificarea acestei abordări europene” în confruntarea cu criza, informează Rador, care citează France 24

 Țările Uniunii Europene nu-și vor precupeți eforturile pentru a ajunge la un acord pe bugetul multianual și pe planul de relansare destinat să susțină economia blocului în confruntarea cu criza coronavirusului, dar persistă blocaje în ajunul Consiliului European.

În fața Senatului, prim-ministrul, Jean Castex, a dat asigurări joi, 16 iulie, că planul de relansare din Franța de 100 de miliarde de euro va fi finanțat mai mult de o treime, adică 35 de miliarde de euro, din fondurile actualmente negociate între state și UE. Acest aport al UE “este o diferență majoră” față de criza din 2008, la care “Franța și președintele Republicii au avut o contribuție decisivă”, a subliniat prim-ministrul cu ocazia declarației sale de politică generală în Senat.

“Această abordare europeană trebuie s-o continuăm, s-o amplificăm în materie de politică industrială” și de “politică ecologică”, a continuat Jean Catex. “Europa trebuie să-și regăsească în această problemă credibilitatea în fața concetățenilor noștri”, a insistat el, făcând apel la UE să folosească “oportunitatea” acestei crize.

Un summit european extraordinar

Emmanuel Macron este așteptat de joi seară și până sâmbătă la Bruxelles pentru a participa la summitul european extraordinar consacrat planului de relansare de 750 de miliarde de euro și bugetului multianual 2021-2027.

Această reuniune se anunță tensionată din cauza reticențelor statelor “econoame” față de acest plan de relansare, compus din 250 de miliarde împrumuturi și mai ales subvenții în valoare de 500 de miliarde care nu vor fi rambursate de statele beneficiare.

 

France 24/ Traducere: Rador

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: