Evenimentul Zilei > International > Europa va avea o nouă monedă. Are legătură cu pandemia de coronavirus
Europa va avea o nouă monedă. Are legătură cu pandemia de coronavirus

Europa va avea o nouă monedă. Are legătură cu pandemia de coronavirus

O emisie specială de monede euro, dedicată medicilor, va fi lansată în Italia, iar monezile vor circula în tot spațiul european.

Medicii din Italia care au luptat cu pandemia de coronavirus, în acest an, o fac în continuare și o vor face și în 2021, vor fi omagiați prin intermediul unei emisiuni monetare speciale. În peninsulă vor fi puse în circulație, anul viitor, 3 milioane de monede de 2 euro. Ele vor fi marcate de reprezentarea unui bărbat și a unei femei, ambii îmbrăcați cu halate medicale și cu fețele acoperite de măști de protecție sanitară. Doctorița are și un stetoscop.

Oricine poate intra în posesia lor

Pentru ca dedicația adresată medicilor din prima linie să fie și mai evidentă, pe monede a fost gravat cuvântul „Grazie” (Mulțumesc). De asemenea, se mai pot observa o cruce și o inimă.

Ținând cont că este vorba despre un număr foarte mare de exemplare, cetățenii italieni și europeni pot să intre cu ușurință în posesia unor astfel de monede. Este posibil ca odată cu trecerea timpului, aceste monede să devină foarte valoroase, datorită contextului în care au apărut pe piață.

Italia, una dintre țările grav afectate de pandemie. 263 de doctori au murit

De la începutul izbucnirii pandemiei și până în prezent, 263 de medici din Italia au murit în urma infectării cu noul coronavirus. Italia a fost una dintre cele mai afectate țări și prima din Europa care s-a confruntat cu virusul venit din China. Un gest simplu, dar semnificativ, care dă valoare în mod simbolic angajamentului medicilor și al altor angajați din domeniul sănătății”, a declarat Filippo Anelli, președintele Federației Medicilor din Italia.

De asemenea, un gest asemănător a fost făcut și de autoritățile din Franța, care au vrut să omagieze personalul medical. În Hexagon a fost lansată o monedă cu aceeași valoare – 2 euro – numai că ea nu a fost pusă în circulație, pe piață și a fost dedicată exclusiv colecționarilor. Au fost emise 310.000 de exemplare de acest gen.