Evenimentul Zilei > Politica > Europa se zguduie din temelii. Nici România nu va scăpa. Rafila avertizează
Europa se zguduie din temelii. Nici România nu va scăpa. Rafila avertizează

Europa se zguduie din temelii. Nici România nu va scăpa. Rafila avertizează

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus crește într-un ritm foarte rapid, România situându-se pe primele locuri în Europa, în ce privește ritmul de creștere.

Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o declarație de presă, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. El a precizat că țara noastră a intrat în valul 5 al pandemiei COVID-19 și se află pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creștere.

„În mod evident, România a intrat în valul 5. Am discutat de câteva sute de cazuri pe zi. Acum discutăm de câteva mii de cazuri pe zi. Chiar dacă pare că situația s-a stabilizat de vreo patru-cinci zile, asta nu înseamnă că lucrurile au revenit la normal. Apropo de acel număr de reproducere bazal, acum ne aflăm pe la 1,70. Am crescut de la 0,7 la 1,7, ceea ce demonstrează că este o creștere rapidă în România”, a spus Alexandru Rafila.

În contextul creșterii cu rapiditate a numărului de infectări, Alexandru Rafila și-a exprimat speranța că sistemul medical nu va ceda. El a precizat că acest lucru stârnește îngrijorare și necesită o atenție mai mare.

„Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creștere din Europa – și nu mă refer doar la Uniunea Europeană. Suntem pe locul 2 sau 3. Nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm, ci dimpotrivă, trebuie să fim extrem de atenți. Speranța este că aceste cazuri noi care se înregistrează să nu pună în pericol sistemul de sănătate, adică persoanele care se internează să nu fie așa de multe”, a mai spus Rafila citat de Antena 3.

sursa foto. EVZ

Recomandările ministrului Sănătății

În acest context, ministrul Sănătății le-a recomandat celor care vor să se testeze pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 să ia legătura cu medicii de familie. Dacă rezultatul testului este pozitiv, atunci medicii de familie monitorizează evoluția bolii la pacienți.

„În primul rând, trebuie să ajungă să aibă testul pozitiv. De foarte multe ori nu avea testul pozitiv. Și atunci primul pas este la medicul de familie unde poate să facă acest test. Înainte, nu putea, pentru că nu era finanțată această activitate. Nu era plătit testul la medicul de familie. Dacă medicul de familie îl plătea din banii lui, bine, dacă nu… Nu era normal să se întâmple așa. Deci primul pas este testarea la medicul de familie”, a mai spus Alexandru Rafila.

Fiecare român să aibă o trusă medicală de urgență

În cazul în care testul este pozitiv și indică o infectare cu coronavirus, iar pacientul are comorbidități, medicul de familie îl îndrumă spre un centru de evaluare. În România există 200 de asemenea centre care urmează să devină operaționale. Alexandru Rafila i-a mai sfătuit pe români să aibă o mică trusă de urgență acasă, iar aceasta să conțină un pulsoximetru și un termometru.

„Medicul de familie evaluează pacientul și, în funcție de vârstă, de comorbidități, de starea clinică a pacientului îl îndrumă la domiciliu, unde îl monitorizează telefonic zilnic, iar dacă starea lui se schimbă sau persoana care se prezintă la medicul de familie are comorbidități care ar putea să pună probleme sau are o formă medie de boală, atunci este îndrumat la acel centru de evaluare. Avem aproape 200 de astfel de centre care devin operaționale”, a mai spus ministrul Sănătății.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: