Vestea care cutremură România! Nu se aștepta nimeni la așa ceva. A venit chiar acum
- Antonia Hendrik
- 10 ianuarie 2022, 20:46
Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 vor decide dacă termenul pentru doza booster se va reduce şi în România.
Termenul pentru doza booster ar urma sa fie redus în România de la 6 luni la 4 luni, potrivit TVR. Propunerea urmează să fie discutată în cadrul CNCAV în următoarele zile, iar discuția privind reducerea termenului pentru booster se va purta pentru fiecare vaccin în parte și nu este exclus să existe termene diferențiate, în funcție de vaccin.
Mai mult, în informațiile obținute de TVR se arată faptul că în această săptămână - miercuri sau joi - în cadrul Comitetului Național pentru Coordonarea Campaniei de Vaccinare se va lua această măsură și practic, termenul pentru doză booster va fi redus de la 6 luni la patru luni.
Ce spune CNCAV cu privire la aceste informații
Reprezentanții CNCAV spun că decizia nu a fost încă luată, iar termenul de 4 luni nu este sigur în acest moment, fiind vorba despre o propunere. În România se pot vaccina cu doza booster toate persoanele cu vârsta peste 12 ani, indiferent de istoricul trecerii prin boală, dacă au minimum 6 luni de la schema primară de vaccinare (dozele 1 și 2).
În România, administrarea dozei a treia de vaccin împotriva COVID-19 (booster) a început pe 28 septembrie anul trecut, la persoanele care au împlinit minimum 6 luni de la a doua doză de vaccin.
Se va copia modelul altor țări?
Ţinând cont că mai multe ţări au scurtat perioada pentru a treia doză de vaccin, mai puţin de 6 luni în unele state, reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, vor analiza propunerea.
Islanda a devenit cea mai recentă țară membră a Spațiului Schengen care a anunțat că, începând cu 15 ianuarie, va recunoaște ca valabile doar certificatele de vaccinare eliberate în ultimele nouă luni, și nu pe cele mai vechi. Cei vaccinați cu vaccinuri cu doză unică vor trebui să facă o injecție de rapel după cinci luni pentru ca statutul lor de vaccinare să rămână valabil în Letonia.
De exemplu în Olanda toate celelalte pașapoarte de vaccin mai vechi de nouă luni nu vor fi acceptate pentru intrarea în țară, au avertizat autoritățile olandeze.
Luni, FDA a scurtat și intervalul dintre a doua doză de Pfizer și rapel la cinci luni
Recomandarea se bazează pe date și îndrumări ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, care recomandă ca injecțiile de rapel să fie administrate cel târziu la șase luni de la administrarea primelor două doze.
Mai mult, perioada dintre obținerea vaccinului Moderna și prima vaccinare de rapel a fost scurtată la cinci luni de la șase pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, a spus Food and Drug Administration.
Luni, FDA a scurtat și intervalul dintre a doua doză de Pfizer și rapel la cinci luni . Pentru cei care au primit vaccinul Johnson & Johnson în doză unică, timpul dintre primirea vaccinului și rapel rămâne la două luni, scrie npr.org.