Luni a fost prima zi în care Grecia a ridicat carantina pentru cetățenii UE, iar la punctele de control au apărut cozi de kilometri. În același timp, premierul Boiko Borisov s-a enervat că hotelierii bulgari cer doar granturi și așteaptă ca statul să îi ajute, fără a avea un dialog cu turiștii. El i-a sfătuit să facă reclamă și să spună că peștele în Bulgaria e “mai proaspăt, mai ieftin, că hotelurile în Bulgaria sunt mai bune, mai curate, mai sigure”.

În prima zi, de la 8 dimineața, granița în direcția Grecia a fost trecută de 3000 de mijloace de transport, dintre care peste 2.500 au fost autoturisme, a menționat el.

Înainte ca Grecia să își deschidă granița pentru turiști din UE, angajații vamali și cei ai poliției de frontieră de pe partea bulgară și cea greacă au “creat o organizare perfectă”, menționează inspectorul principal Atanas Gheorghiev. Pe tot parcursul zilei au fost folosite toate traseele și angajații de la PCTF Kulata, a adăugat el. Drept cauză a ambuteiajelor, inspectorul principal Gheorghiev a menționat traficul intens, precum și faptul că mulți dintre călători au fost în fața punctului de control cu câteva ore înainte ca Grecia să își deschidă granița pentru turiști.

Intrarea în Grecia pentru cetățeni ai UE fără carantinare este permisă de luni, 15 iunie, de la ora 12, iar autoritățile de frontieră au început să permită intrarea turiștilor cu jumătate de oră mai devreme. Pe tot parcursul zilei, partea greacă a asigurat două echipe medicale, care aleatoriu i-au oprit pentru verificare și testare de COVID-19 pe cei care au intrat în țară.

În prima zi au fost și turiști întorși de la graniță. Aceștia au fost cetățeni ai unor terțe state, în principal din Serbia, a mai menționat inspectorul principal Atanas Gheorghiev. Șeful PCTF Kulata a menționat că, în perioada sezonului turistic de vară, cinci trasee la intrare și cinci trasee la ieșire vor prelucra datele celor care trec în zilele agolmerate. Polițiștii de frontieră au în dotare și dispozitive mobile, cu care se pot verifica mai ușor grupe mai mari de turiști, cum sunt cei care călătoresc cu autobuze.

În cazul unui trafic intens, autoturismele vor fi oprite cu un kilometru înainte de punctul de control. Acest lucru se va face pentru a nu se forma cozi pe porțiunile înguste aflate în imediata apropiere a punctului de control, a menționat inspectorul principal Atanas Gheorghiev. (Rador)