Evenimentul Zilei > Social > Europa ne avertizează! Alimentul trebuie scos urgent de la vânzare. Românii îl mănâncă în cantități uriașe
Europa ne avertizează! Alimentul trebuie scos urgent de la vânzare. Românii îl mănâncă în cantități uriașe

Europa ne avertizează! Alimentul trebuie scos urgent de la vânzare. Românii îl mănâncă în cantități uriașe

Chiar dacă sună mai bine să economisim niște bani, experții avertizează că puiul vândut mai ieftin în supermarket ar putea fi contaminat cu diferite bacterii.

Este alertă în toată Europa, nu doar în România. Și asta pentru că alimentul vizat de alertă se consumă peste tot pe Bătrânul Continent.

Puiul ieftin vândut în supermarketuri cu prețuri reduse din Europa prezintă riscuri pentru sănătatea umană, potrivit unui raport al unui ONG german.

În raport se arată că au fost găsite niveluri ridicate de superbacterii rezistente la antibiotice în puiul vândut de cei mai mari producători de păsări din UE.

Au fost analizate produse cumpărate din Franța, Germania, Polonia, Olanda și Spania, precum și luate direct de la producători.

Cea mai contaminată carne a fost cea produsă de o companie germană, urmat de un grup alimentar francez și de unul olandez. La acești producători, între 36 și 59% dintre eșantioane erau contaminate.

Oamenii se pot contamina cu aceste superbacterii dacă nu se spală după ce pun mâna pe pui sau dacă nu îi gătesc suficient de bine. Autorii raportului cer Uniunii Europene să limiteze folosirea antibioticelor în fermele de animale, scrie StiriMD.

Și în SUA există aceeași problemă

O tulpină a bacteriei Escherichia coli a fost descoperită în ADN-ul puilor de găină trataţi cu antibiotice şi oferiţi apoi spre consum în supermarketuri.

Se pare că, la ora actuală, bacteria rezistentă la tratamente se găseşte în carnea de pui ce poate fi cumpărată de la orice magazin alimentar şi se transmite mai ales femeilor, care ajungă să se îmbolnăvească în urma manipulării puilor înainte de a fi gătiţi sau prin contaminarea altor alimente cu bacterii din carnea de pui.

Conform cercetătorilor, infecţiile rezultate sunt greu de tratat.

Dacă o femeie suferă de o infecţie a vezicii urinare care persistă, în ciuda tratamentelor obişnuite, atunci acesta poate fi un semn al prezenţei în organismul său a tulpinii rezistente la antibiotice a bacteriei Escherichia coli.

Industria producătoare de carne de pui a atacat rezultatul cercetărilor, susţinând că bacteria E. coli nu provine din puii hrăniţi cu antibiotice.
Reprezentanţii National Chicken Council au declarat că schimbările în utilizarea antibioticelor în industria cărnii de pui nu sunt asociate cu niciun risc de contaminare a consumatorilor cu temuta E. coli.