Zeci de tone de produse infestate cu această bacterie au fost retrase înainte de a fi comercializate în supermarketurile din Iași. Medicii veterinari au distrus carnea infestată cu Salmonella.

Specialiștii au verificat probele aduse la analiză în laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) de către operatorii economici, dar și depozitele cu carne de pasăre, informează presa locală.

15 tulpini de salmonella

Specialiștii din cadrul DSVSA Iași au analizat 6 probe de carne tocată de pasăre, carne de pasăre spate cu os adusă din Polonia. Rezultatele la probele prelevate au arătat că acestea au Salmonella.

„Au fost descoperite 15 tulpini de Salmonella nepatogenă, provenite de la 6 probe de carne de pasăre, și alte două tulpini contaminate, respectiv Salmonella enteriditis. S-au luat măsurile necesare pentru ca produsele contaminate să nu ajungă pe piață. Din păcate, tehnologia prin care se obține carnea de pasăre favorizează dezvoltarea salmonellei, de aceea măsurile de siguranță trebuie sporite. Fie nu au fost procesate în condiții igienice, fie nu s-a făcut depozitarea corespunzătoare”, susțin specialiștii din cadrul DSVSA Iași.

DSVSA Iași: „Permanent se fac controale”

Întreaga cantitate de pui importată din Polonia a fost confiscată din depozitele operatorilor economici, din fericire fără să fi ajuns pe rafturile magazinelor. „Permanent se fac controale și la carnea adusă din import, mai ales la cea din Polonia și Ungaria, care are mai des această problemă, infectarea cu Salmonella”, susțin specialiștii sanitar-veterinari de la DSVSA Iași.

Dacă sunt descoperite probleme la carnea importată, sunt notificate autoritățile veterinare din Polonia prin Sistemul Rapid de Alertă Alimente și Furaje (RASFF). Specialiștii DSVSA Iași au analizat 2.784 de probe la alimente, în anul 2020, la care au efectuat 7.243 de investigații, cu o proporție de 0,30 de probe necorespunzătoare. De asemenea, DSVSA Iași a analizat în ultima perioadă și probe prelevate de la vulpi provenite din Republica Moldova.

Salmonella poate provoca afecțiuni grave

Bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe. Simptomele infecției cu Salmonella sunt, de obicei, gastro-intestinale: diaree (uneori cu sânge), febră, greață, vomă, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, în special la copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu sistemul imunitar slăbit. Simptomele pot să apară după 6-72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella (perioada de incubație) și durează în general până la o săptămână. În cazurile severe, deshidratarea accentuată duce la spitalizarea bolnavului.