Alertă în spitale! O bacterie mortală nu poate fi distrusă cu ajutorul dezinfectanților

Alertă în spitale! O bacterie mortală nu poate fi distrusă cu ajutorul dezinfectanților

Clostridioides difficile (C. dif), care este o bacterie mortală, nu poate fi distrusă de dezinfectanții pe care spitalele îi folosesc în prezent, sunt concluziile unui studiu publicat în „Antimicrobial Agents and Chemotherapy journal”.

Extrem de frecventă în rândul persoanelor în vârstă din spitale sau din alte unități de îngrijire a sănătății, infecția cu bacteria mortală duce la inflamarea colonului și cauzează simptome care variază de la diaree la sepsis și ne poate pune viața în pericol.

Experții susțin că aproximativ 1% din totalul persoanelor peste 80 de ani, bolnavi sau nu, vor muri la un moment dat de o infecție cu clostridioides difficile.

„Am descoperit că niciun dezinfectant nu a fost capabil să elimine complet bacteriile C. difficile încorporate în biofilme, deși am observat diferențe între dezinfectanți. Clorox este cel mai bun pe care îl avem, dar este totuși destul de caustic pentru mediul înconjurător”, a declarat Kevin Garey, profesor de farmacie la Universitatea din Houston, potrivit sciencedaily.com

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Clorox și OPA au fost eficiente la reducerea creșterii totale a celulelor vegetative, etapă celulară responsabilă de provocarea infecțiilor. Virex s-a dovedit a fi ineficientă împotriva creșterii celulelor vegetative în biofilme.

Clorox și Virex au fost cele mai eficiente în reducerea biomasei urmate de Nixall, Cidex și OPA și Vital oxide, se precizează în concluziile analizei.

În cadrul studiului, cinci tulpini unice ale bacteriei, încorporate în trei tipuri diferite de biofilm cultivate timp de 72 sau 120 de ore, au fost expuse la șapte dezinfectanți diferiți, folosiți în spitale.

Este, de altfel, primul studiu care a investigat dezinfectarea chimică a șporilor C. diff. în biofilme. Potrivit cercetătorilor, bacteriile pot crește pe aproximativ orice suprafață și formează un biofilm complex, ce poate fi asemănT cu o „armură”. Acolo, ele pot supraviețui și se pot înmulți. Biofilmele se formează pe dispozitive medicale precum cateterele sau acele de injecție, oferind bacteriilor acces direct la pacienți.

„Studiul explică de ce C. dif este atât de greu de eradicat și demonstrează capacitatea acestor spori de a fi atât de omniprezenți și de a se propagă în mediul înconjurător”, a afirmat Garey.

Supraviețuirea C. dif în spitale și centrele de îngrijire medicală este deosebit de periculoasă. Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA raportează că, în decurs de o lună de la diagnosticare, una din 11 persoane peste 65 de ani a murit din cauza unei infecții cu C. dif.