Evenimentul Zilei > Actualitate > Europa iese din izolare. Care sunt primele măsuri de relaxare luate de azi în țările UE
Europa iese din izolare. Care sunt primele măsuri de relaxare luate de azi în țările UE

Europa iese din izolare. Care sunt primele măsuri de relaxare luate de azi în țările UE

După câteva săptămâni în care populația a stat în casă pentru a se proteja împotriva pandemiei de Covid-19, o parte din Europa, începe, precaut, să iasă din izolare. În mai multe țări europene, vor fi luate începând de astăzi primele măsuri de relaxare a restricțiilor impuse de autorități.

În Belgia, companiile care nu lucrează cu publicul se pregătesc să-și vadă angajații reîntorcându-se de luni la muncă. Masca va deveni obligatorie în transportul public și va fi recomandată să fie purtată pentru toate toate persoanele de peste 12 ani, în spațiile publice. De asemenea, va fi permisă practicarea de noi activități sportive în aer liber (cum ar fi tenis, golf sau caiac). Majoritatea întreprinderilor se vor redeschide începând cu 11 mai, cu condiția să se respecte distanțarea socială. Unii elevi vor merge la școală, începând cu 18 mai, condiția fiind de maximum 10 elevi în clasă. Cu data de 8 iunie va avea loc redeschiderea progresivă a restaurantelor.

În Italia, în unele sectoare (construcții, automobile, lux), lucrările fost reluate încă din 27 aprilie. Sectorul manufacturier, cel al construcţiilor şi comerţul en gros destinat acestor domenii vor fi redeschise. Barurile şi restaurantele vor avea dreptul de a vinde produse la pachet. Redeschiderea lor completă va avea loc pe 1 iunie, la fel ca pentru saloanele de înfrumuseţare şi cele de coafură. Pe 18 mai, toate magazinele en detail vor putea să se redeschidă, precum şi muzeele, spaţiile culturale şi bibliotecile. Şcolile vor rămâne închise până în septembrie.

Deplasările vor continua să fie limitate la interiorul localităţii de rezidenţă şi asociate doar exigenţelor de muncă şi de sănătate.

Spania. Izolarea extrem de strictă a ţării a fost relaxată pe 26 aprilie odată cu permisiunea acordată rezidenţilor de a se plimba timp de o oră în aer liber – pentru copii, însoţiţi de un adult – şi, începând de sâmbătă, cu autorizarea persoanelor de peste 14 ani de a face sport individual sau de a se plimba, respectând anumite condiţii stricte.

Începând de luni, anumite companii comerciale mici, precum frizeriile şi saloanele de coafură vor putea să primească clienţi individual, pe bază de rezervare. Barurile şi restaurantele vor avea dreptul să vândă produse la pachet. Măştile sanitare vor fi obligatorii în mijloacele de transport.

În anumite insule din arhipelagurile Baleare şi Canare, cele mai multe dintre magazine, muzee şi terase de baruri şi de restaurante vor putea să se redeschidă la capacitate limitată, la fel ca şi hotelurile, în anumite condiţii. Aceste măsuri vor fi aplicate pentru unităţile similare din restul ţării începând din data de 11 mai.

Cinematografele şi teatrele vor fi redeschise două săptămâni mai târziu. Şcolile vor rămâne închise până în septembrie.

Până la sfârşitul procedurilor de ieşire din izolare, spaniolii nu vor putea să se deplaseze în afara provinciilor lor de rezidenţă.

Germania. Cele mai multe dintre magazinele cu suprafeţe mai mici de 800 de metri pătraţi au fost redeschise pe 20 aprilie.

Începând de luni, şcolile se vor redeschide progresiv în anumite landuri (Saarland, Saxonia-Anhalt, Bremen).

Frizeriile vor putea să se redeschidă. Lăcaşurile de cult, muzeele, monumentele memoriale, grădinile zoologice, spaţiile de joacă vor putea fi la rândul lor redeschise.

Spaţiile culturale, barurile, restaurantele – cu excepţia celor care livrează la domiciliu -, terenurile de sport vor rămâne închise. Marile adunări publice vor rămâne interzise cel puţin până pe 31 august.

Măştile sanitare au devenit progresiv obligatorii în mijloacele de transport şi în magazine.

Austria. Guvernul de la Viena a autorizat deja redeschiderea anumitor magazine non-esenţiale. Marile supermarketuri alimentare, saloanele de coafură şi instalaţiile sportive în aer liber (terenuri de tenis şi de golf) au fost redeschise în acest weekend.

Restricţiile de deplasare sunt ridicate, adunările publice autorizate în limita a 10 persoane, cu respectarea regulilor de distanţare socială.

Luni, elevii din clasele terminale liceale care vor susţine examenul de bacalaureat vor reveni la şcoală într-un cadru amenajat, înainte de revenirea progresivă a cursanţilor din celelalte clase.

Restaurantele vor putea să se redeschidă la jumătatea lunii mai.

Măştile sunt obligatorii în mijloacele de transport şi magazine.

În Portugalia, librăriile și dealerii auto vor redeschide luni. Comerțul local, de până la 200 m2, cu vedere la stradă, se va putea redeschide, purtarea măștii fiind obligatorie. Saloane de coafură și de înfrumusețare pot începe și ele munca. Unele servicii publice, precum centrele fiscale, se vor redeschide prin programare, mască fiind obligatorie. În transportul public, masca este obligatorie. Sporturile individuale în aer liber sunt permise. Licee, muzee, galeriile de artă, restaurante și cafenele se vor redeschide pe 18 mai, teatrele și cinematografele de la 1 iunie, păstrând regula de distanțare socială.

Slovenia De luni va avea loc redeschiderea teraselor și restaurantelor, saloanelor de înfrumusețare, a muzeelor și librăriilor. Mască va fi obligatorie în locuri publice închise, în mijloacele de transport și magazine.

Ungaria În afara oraşului Budapesta, vor fi redeschise terasele cafenelelor şi restaurantelor, plajele şi băile publice. Antrenamentele sportivilor profesionişti vor putea fi reluate.

Măştile sanitare sunt obligatorii în mijloacele de transport şi în magazine.

Polonia Guvernul a anunțat luni deschiderea hotelurilor, centrelor comerciale, o parte a instituțiilor culturale, inclusiv biblioteci și unele muzee. De miercuri, creșele și grădinițele se pot redeschide, însă autoritățile locale care le au în subordine au anunțat că majoritatea dintre acestea vor rămâne închise.

Croația Unele magazine, muzee, biblioteci, precum și transportul public s-au redeschis de săptămâna trecută. Adunările religioase sunt permise încă de sâmbătă. Luni, serviciile care implică un contact apropiat cu clientul, precum saloanele de coafură, se pot redeschide. Pe 11 mai, va fi rândul teraselor, barurilor și restaurantelor. Se vor admite întruniri până la 10 persoane, iar grădinițele și școlile se vor redeschide voluntar.

Serbia De luni are loc redeschiderea cafenelelor și restaurantelor cu condiția păstrării distanțării sociale, transportul în comun, trenuri interurbane și autobuze pe distanțe lungi, cu purtarea obligatorie a unei măști. Centrele comerciale se vor redeschide pe 8 mai, grădinițele pe 11 mai. Se menține plata cu cardul.

În Grecia, aproape 10% din întreprinderile închise vor putea redeschide luni: librării, saloane de coafură și de frumusețarea, magazinele de electronice și cele de articole sportive. Pe 11 mai, toate celelalte magazine se vor putea redeschide, cu excepția centrelor comerciale, care sunt închise până la 1 iunie.

Țările nordice

În Islanda, universitățile, muzeele și saloanele de coafură se redeschid începând de luni iar Danemarca și Norvegia au fost printre primele țări europene care și-au relaxat măsurile de semi-izolare. De altfel, danezii au fost primii care s-au întors la școală de pe 15 aprilie.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: