Europa accelerează reînarmarea: Summit la Londra duminică, unde va fi prezentă și Giorgia Meloni
- Nicolae Comănescu
- 28 februarie 2025, 09:24

Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron sunt de acord asupra faptului că președintele american Donald Trump lucrează pentru "o pace durabilă în Ucraina" și "conducerea sa este binevenită", a informat un purtător de cuvânt de la Downing Street, după apelul telefonic dintre liderul britanic și francez, marți după-amiază.
Summit pentru Ucraina, la Londra
"Situația este serioasă, este timpul să depășim anumite tabuuri". După întâlnirea de la Kiev, Europa accelerează pe un front dublu și interconectat: cel al Ucrainei și cel al creșterii capacităților sale defensive. O face colectiv, dar într-un perimetru care nu este cel al Uniunii.
De fapt, cei care acționează sunt Keir Starmer, Antonio Costa și Ursula von der Leyen. Toți trei se vor întâlni, duminică, la Londra cu un grup de lideri europeni pentru a discuta despre reînarmare și despre viitorul Ucrainei. Un viitor care este și cel al Europei - este refrenul care circulă la Palatul Berlaymont. Summitul de la Londra va avea un caracter neobișnuit și un format foarte asemănător cu cel convocat în urmă cu câteva zile de Emmanuel Macron, la Paris.
Europa vrea să se înarmeze urgent
Și la fel ca în capitala Franței, la Londra va fi și Giorgia Meloni. Cu siguranță neobișnuit a fost anunțul summit-ului, făcut de premierul polonez Donald Tusk, după o întâlnire bilaterală la Varșovia cu președintele Consiliului European. Dar sunt zile frenetice în cancelariile europene, dominate de un oaspete dur: Donald Trump. Costa a convocat o conferință video pentru miercuri, de data aceasta cu cei 27 de lideri ai UE, pentru a face un bilanț cu Macron, după vizita președintelui francez la Washington.

Giorgia Meloni / Sursa foto: Facebook
Pe 6 martie, la Bruxelles, cele 27 de state membre se vor reuni din nou într-un summit extraordinar, în care Comisia UE ar trebui să prezinte un document inițial pentru relansarea apărării comune. Revenind de la Kiev, Ursula von der Leyen a confirmat câteva puncte cheie: recurgerea la clauza națională de salvare pentru a separa cheltuielile fiecărui stat membru de deficit și creșterea investițiilor private cu sprijinul băncilor, începând cu Banca Europeană de Investiții, căreia va trebui să i se solicite, totuși, să facă o schimbare clară în politicile sale de creditare.
"Aceste săptămâni au fost un semnal de alarmă pentru toți europenii, o Rusia revanșardă reprezintă un pericol clar pentru noi", a subliniat președintele Comisiei. Atât Starmer, cât și Macron și Ursula von der Leyen caută în prezent puncte în comun între poziția lui Trump față de Ucraina și cea a UE, concentrându-se pe conceptul de pace "solidă și justă" în spatele căruia se află un altul: Ucraina viitorului nu poate fi un stat eșuat și, din acest motiv, un rol al Europei este esențial.
Ce rol joacă Londra
"Susținem inițiativa președintelui Trump pentru Ucraina pentru un acord de pace de durată, cu garanții de securitate și o plasă de protecție a SUA", este linia Executivului UE. De fapt, foarte asemănătoare cu cea a lui Macron. Modul de implementare a acestor garanții de securitate, conform tratatelor, nu ține strict de competența Comisiei. Ideea de a trimite soldați europeni este, însă, acum pe masă și va cere fiecărei țări europene să răspundă cu implicații geopolitice extrem de delicate.
Pe frontul reînarmării, Marea Britanie - dar și țări din afara UE, precum Islanda și Norvegia - și UE merg pe linii paralele. Starmer va fi joi la Washington și va ridica o problemă care îi este dragă și Bruxelles-ului: Rusia este o amenințare, pacea în Ucraina nu poate fi o simplă încetare a focului și trebuie să se bazeze pe forță. Și pentru că, a remarcat premierul britanic, "tiranii precum Putin înțeleg doar limbajul forței". În același timp, Downing Street a anunțat o dublă mișcare: un fond comun între Marea Britanie și UE pentru creșterea cheltuielilor militare, care va fi pe masa discuțiilor la Summitul G20 din Cape Town (un fel de "bancă de reînarmare", așa cum a numit-o ministrul polonez de finanțe, Andrei Domanski pentru "Financial Times"); și creșterea cheltuielilor de apărare ale Londrei la 2,5%, din 2027.
Costa a mers la Budapesta
O tendință care îl vede la bord și pe viitorul cancelar german, Friedrich Merz. Potrivit "Bloomberg", liderul CDU a ajuns deja la un acord cu SPD cu privire la un pachet de ajutoare de 200 de miliarde de euro pentru apărare. Nu este o provocare ușoară, și pentru că regula de aur a limitării datoriilor continuă să cântărească asupra Berlinului. În acest context, orice posibil drept de veto asupra acțiunii comunitare poate cauza prejudicii considerabile. Umbra Ungariei, purtătorul de stindard al lui Trump pe continent, nu este subestimată. Nu întâmplător, după ce l-a întâlnit pe Tusk, Costa a mers la Budapesta pentru o reuniune bilaterală cu Viktor Orban. Şi, totuși, la Bruxelles există un optimism prudent, care își are rădăcinile în istoria recentă: atunci când a fost sub presiune, UE a reușit să se regăsească.
"Am auzit că Zelenski vine vineri la Washington. Este ok pentru mine, dacă vrea să vină în vizită", a spus Donald Trump, potrivit "Bloomberg".
sursa: ansa.it