Profesorul belgian Paul De Grauwe a declarat că, dacă Uniunea Europeană nu manifestă solidaritate cu statele membre care au fost cel mai puternic lovite de coronavirus (precum Italia), „întregul proiect european va dispărea”.

De Grauwe pledează pentru crearea de „coronabond-uri” (obligațiuni corona), un instrument financiar care ar putea  contribui la împărțirea riscului economic pentru țările afectate de coronavirus.

Pentru aceste „coronabond-uri” au pledat mai multe țări, (printre care Italia), precum și președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, dar ideea a fost respinsă  de țările bogate, precum Germania și Olanda.

Potrivit profesorului De Grauwe, astfel de țări, precum Olanda, .„trăiesc pe o altă planetă”: „Dacă aș fi italian și dacă aș vedea că alte țări nu sunt dispuse să ajute Italia, aș pune la îndoială apartenența la Uniune.”

La rândul său, Desmond Lachman, analist la American Enterprise Institute, a declarat că Banca Centrală Europeană nu prea are decât opțiunea să ajute Italia: „La urma urmei, fiind membru fondator al euro și al treilea membru al zonei euro, euro nu ar putea supraviețui fără Italia. ”

„Cu alte cuvinte, adevărata întrebare este dacă Christine Lagarde va putea să-i convingă pe stăpânii reticenți din Germania și Europa de Nord pentru a permite BCE să împrumute fonduri suficiente în Italia pentru a menține țara pe limia de plutire”, notează site-ul american Breibart.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE