Evenimentul Zilei > Economie > Euro depășește pragul de 5 lei. Inflația și prețurile vor exploda. Prognozele analiștilor sunt sumbre
Euro depășește pragul de 5 lei. Inflația și prețurile vor exploda. Prognozele analiștilor sunt sumbre

Euro depășește pragul de 5 lei. Inflația și prețurile vor exploda. Prognozele analiștilor sunt sumbre

Un euro va depăși valoarea de 5 lei în următoarele 12 luni, iar prețurile și dobânzile vor înregistra creșteri substanțiale.

Analiștii economici estimează că în următoarele 12 luni cursul leu/euro va depăși pragul psihologic de 5 lei. Un sondaj realizat de Asociaţia Analiștilor Financiari arată 93% dintre participanți, analiști economici nu se așteaptă la nimic bun în următoarele 12 luni. Pe lângă depășirea pragului de 5 lei pentru un euro, 84% dintre analiști se așteaptă la majorarea ratei inflației. Acest lucru va duce, implicit, la o creștere a prețurilor.

Cursul de schimb va urma trendul de depreciere din ultimii 5 ani, de 2,5 procente pe an, a explicat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România.

„E normal și e cauzat de diferențialul de inflație între România și Zona Euro, precum și de deficitul de cont curent care se accentuează puternic în acest an”, a spus Codîrlașu, conform Digi 24.

El a subliniat, însă, că puterea de cumpărare va creste, deoarece salariile în special în mediul privat au crescut peste rata inflației.

„Deprecierea cursului va însemna costuri mai mari la plata ratelor pentru cei care au credite, dar creșterea puterii de cumpărare se va vedea și în capacitatea de rambursare”, a spus vicepreședintele CFA România.

Rata inflației va crește în următorii ani

Rata inflației pentru următorul an va înregistra o valoare medie de 3,75%. O creștere se va înregistra și la indicele ROBOR pe 3 luni, cel mai folosit indicator pentru creditele în lei. Acesta se va majora de la 1,50% la 1,97%.

„Creșterea inflației peste tot în lume va avea impact și asupra inflației în România, se va duce în prețuri și va însemna și o creștere a dobânzilor nominale, dar, dacă va crește puterea de cumpărare va crește și capacitatea cea de rambursare. Românii vor putea să ramburseze împrumuturile”, a mai spus Adrian Codîrlașu.

Potrivit lui Adrian Codîrlașu, datoria publică va ajunge la peste 50% din PIB, deoarece deficitele bugetare sunt ridicate și nu pot reduse decât în timp. Orice deficit bugetar se va adăuga peste datoria publică, de aici datoria publică mai mare, a afirmat el.