Eugen Teodorovici, război de lungă durată cu Poliția din Buzău. Pretențiile fostului ministru
- Mădălina Sfrijan
- 9 decembrie 2024, 13:11
Eugen Teodorovici duce o luptă dură cu Poliția din Buzău. Totul a început în anul 2021, când fostul ministru al fondurilor europene a fost amendat în trafic. Politicianul s-a adresat instanței de judecată, însă cazul nu a fost soluționat până în prezent.
Eugen Teodorovici, val ce procese cu Poliția din Buzău
În Guvernul Ponta, politicianul a ocupat funcția de ministru al finanțelor. De altfel, parcursul său profesional a fost legat de sectorul financiar. În urmă cu un an, Eugen Teodorovici susținea că va candida pentru cea mai înaltă funcție în stat.
Fostul ministru anunța atunci că are susținerea Blocului Suveranist Român (BSR). Din această structură politică fac parte formațiuni precum Dreapta Republicană, Partidul Neamul Românesc, Coalitia pentru Națiune și Partidul Reformator. Până la alegerile din 2024, acesta a renunțat la acest plan, nefiind pe lista candidaților.
Totul a pornit de la o amendă
Pe 28.04.2021, politicianul a fost amendat de polițiștii de la IPJ Buzău. Totodată, în cazul său a fost aplicată și măsura suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
Ulterior, acesta a depus o plângere contravenţională. Aceasta a fost respinsă de instanță, iar fostul senator a rămas fără permis la finalul anului 2022.
Acesta a cerut Serviciului Rutier să dispună „aplicarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 rep. privind circulaţia pe drumurile publice în forma din data de 28.04.2021 (referitoare la reducerea perioadei de suspendare de la 90 la 30 de zile)”.
La finalul anului 2022, Teodorovici a susţinut şi a promovat testul pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului. Solicitarea acestuia a fost respinsă.
Eugen Teodorovici așteaptă decizia Curții de Apel
Tot în 2022, fostul ministru a depus plângere împotriva refuzului IPJ Buzău. De asemenea, aceasta a fost respinsă. Instanța a motivat că aceasta a fost depusă după „intrarea în vigoare a modificărilor O.U.G. nr. 195/2002, aduse prin O.G. nr. 1/2022”.
Fostul senator a contestat ambele decizii la instanța de contencios administrativ. Fostul ministru al fondurilor europene a avut următoarele cereri
„– Să se constate că prin adresa de răspuns nr. 130716/20.12.2022 pârâtul a manifestat exces de putere; – Obligarea pârâtului la aprobarea, de îndată, a cererii formulate în data de 25.11.2022, cu efectul reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 zile la 30 de zile, respectiv până la data de 25.11.2022; – Obligarea pârâtului la plata de 1 leu, reprezentând daune morale, ca urmare a faptului că până la soluţionarea prezentului litigiu nu a beneficiat de reducerea perioadei de suspendare, conform art. 104 alin 3 din O.U.G. nr. 195/2002, în vigoare la data săvârşirii contravenţiei: – Obligarea la plata cheltuielilor de judecată”, se arată în document, potrivit Justnews.
În motivarea acțiunii, acesta precizează că refuzul pârâtului s-ar baza pe excesul de putere.
Mai mult, el a declarat că a fost pus în diverse situații, care i-au afectat imaginea de persoană publică. În plus, fostul senator a arătat că a depins de factori externi din cauza acestei decizii. Prin urmare, politicianul s-ar fi confruntat cu „stare de disconfort şi anxietate”.
În prezent, acesta se află în așteptarea deciziei Curții de Apel, care ar urma să fie pronunțată pe 16 decembrie.