Evenimentul ZileiActualitateEste oficial! Cât de jos suntem. Situația românilor, studiu de caz la nivel global. News Alert

Este oficial! Cât de jos suntem. Situația românilor, studiu de caz la nivel global. News Alert

Este oficial! Cât de jos suntem. Situația românilor, studiu de caz la nivel global. News Alert
Starea democrației a înregistrat regrese, în 2018, România ocupând un loc între cele cinci state ale lumii cu cele mai mari regrese la acest capitol.

Studiul „Starea globală a democrației 2019” a fost realizat de International Institute for Democracy and Electoral Assistance, organizație interguvernamentală.

Potrivit studiului, România se află printre cele mai grave cazuri de regres democratic în 2018, alături de Ungaria, Polonia, Serbia și Turcia.

„Mai mult de jumătate din democrațiile din Europa au suferit erodări ale democrației în ultimii ani, din cele zece state din lume care în acest moment trec printr-un regres al democrației, șase – Ungaria, Polonia, România, Serbia, Turcia și, într-o mai mică măsură, Ucraina – se află în Europa”, potrivit raportului.

Raportul mai arată că România, Ungaria, Polonia, Serbia și Turcia au în prezent o formă severă de regres democratic. Cu toate că fiecare stat are propriile forme de regres, elementele comune includ slăbirea instituțiilor, întărirea puterii executive a oficialilor în funcții de conducere, îngrădirea nemulțumirilor și eforturi de a asigura un regim pe termen lung, prin înăbușirea opoziției și a societății civile.

Din cele cinci capitole ale performanțelor democrațiilor – guvernare reprezentativă, drepturi fundamentale, control asupra acțiunilor guvernului, administrație imparțială și implicare participativă – România are un scor mediu la patru dintre acestea și un scor maxim la guvernarea participativă.

„Regresul democratic sever în România a început mult mai recent (în 2017) dar este de asemenea foarte îngrijorător, cu declinuri semnificative privind libertățile civile, eficiența parlamentară, independența justiției, dar și participarea societății civile și accesul la justiție”, mai arată documentul.

Concluzia raportului este aceea că democrațiile se erodează pe teritoriul european, primele cinci state întregistrând un regres semnificativ.

Întregul raport poate fi citit AICI.


Accesează: