Este lumea pregătită pentru următoarea pandemie? De unde vine marele pericol

Este lumea pregătită pentru următoarea pandemie? De unde vine marele pericolPandemie. Sursa foto: pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lucrat pentru a determina următoarea amenințare pandemică și pentru a se asigura că planeta este pregătită să îi facă față. Cu toate acestea, OMS avertizează că lumea nu este nici pe departe suficient de pregătită în acest sens.

O nouă pandemie ar provoca haos în lume

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că, dacă următoarea pandemie ar apărea astăzi, lumea s-ar confrunta în continuare cu unele dintre aceleași slăbiciuni și vulnerabilități.

Cu toate acestea, lumea a învățat multe lecții dureroase din această pandemie și a luat măsuri semnificative pentru a-și consolida apărarea.

 Grupul independent pentru pregătirea și răspunsul în caz de pandemie, creat de OMS, a fost tranșant în evaluarea sa, afirmând că, în 2025, lumea nu este pregătită să facă față unei alte amenințări pandemice, citând inegalitatea continuă în ceea ce privește accesul la finanțare și la instrumentele de luptă împotriva pandemiei, precum vaccinurile.

Succesul și producția rapidă de vaccinuri cu ARNm au „schimbat regulile jocului” pentru următoarea pandemie, dar o creștere aparentă a reticenței față de vaccinuri pe fondul unor niveluri „uluitoare” de dezinformare a însemnat că, dacă o altă pandemie ar apărea curând, „am avea probleme majore cu utilizarea vaccinurilor din această cauză”.

Despre măsurile care s-ar impune într-o astfel de situație

Meg Schaeffer, epidemiolog în domeniul bolilor la SAS Institute din SUA, a declarat că agențiile de sănătate publică ar avea nevoie de patru până la cinci ani pentru a moderniza sistemele de detectare și partajare mai rapidă a informațiilor. Cu toate acestea, ea are încredere că societatea știe ce să facă pentru a se proteja reciproc prin distanțare, măști de protecție și limitarea călătoriilor și a interacțiunilor personale.

O nouă pandemie.

Pandemie. Sursa foto: Pixabay

Au fost luate măsuri pentru a se pregăti pentru următoarea pandemie și pentru a gestiona impactul acesteia, cum ar fi noul Hub al OMS pentru informații privind pandemiile și epidemiile din Berlin, Fondul pentru pandemii al Băncii Mondiale, un hub de transfer tehnologic ARNm în Africa de Sud și un Hub global de formare pentru biofabricare în Coreea de Sud.

Ce ar însemna pentru omenire o nouă pandemie

În decembrie 2021, țările au decis să înceapă redactarea unui acord privind prevenirea pandemiilor, pregătirea și reacția în caz de pandemie pentru a evita repetarea eșecurilor expuse de COVID. După numeroase runde de negocieri, cele 194 de state membre ale OMS au convenit, în linii mari, cu privire la ceea ce trebuie inclus, însă există câteva puncte de divergență. O problemă nerezolvată este obligația propusă de a partaja rapid agenții patogeni emergenți și apoi beneficiile de combatere a pandemiilor derivate din aceștia, cum ar fi vaccinurile, arată Medical Express. 

Experții mondiali au lucrat din greu pentru a determina de unde va veni următoarea amenințare pandemică, Tom Peacock, virusolog la Imperial College din Londra, declarând pentru AFP că posibilitatea unei pandemii de gripă aviară H5N1 ar trebui luată „foarte în serios”.

Ne puteți urmări și pe Google News