Un copil de numai 14 ani din Şcheia a ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean(IPJ)  Suceava, sub acuzaţia că era liderul unei grupări de patru minori infractori care a comis zeci de furturi, dar şi multe fapte de tâlhărie, informează monitorulsv.

S-a ajuns la această situaţie limită din cauza că minorii infractori, coordonaţi din spate de alte persoane, au arătat pe zi ce trece că nu au limite şi că nu se vor opri aici.

Ieri, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava l-a înaintat pe minor Judecătoriei Suceava, cu propunere de arestare preventivă. Ieri după amiaza, judecătorii au decis că minorul nu poate rămâne în libertate şi l au arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile.

Trei dintre membrii grupării rămân liberi pentru că nu au încă 14 ani

Cel mai mic a împlinit 13 ani în luna mai a acestui an, iar cel mai mare a împlinit 14 ani în luna aprilie. Numai în primele şase luni ale acestui an, pe numele celor patru au fost probate 25 de fapte penale, furturi şi o tâlhărie.

Conform Codului Penal, copiii până în vârsta de 14 ani care comit fapte de acest gen nu răspund penal. Pot fi audiaţi doar ca martori şi efectiv nu li se poate face absolut nimic. 

Abia din luna aprilie, când unul dintre minori, Ilie R., zis „Paznicu”, a împlinit 14 ani, anchetatorii au început să adune probatoriu pentru a încerca să-l trimită după gratii. Conform legii, acestuia i s-au putut imputa doar faptele comise după ce a împlinit vârsta de 14 ani. Pentru a putea să-l pună sub acuzare anchetatorii au trebuit să-l ducă întâi pe minor la o expertiză psihiatrică, în urma căreia a rezultat că are discernământ. 

Subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat:

“Activitatea sa infracţională este în vizorul poliţiei din a doua parte a anului 2012, când împreună cu alţi minori care nu au împlinit nici la această dată vârsta de 14 ani a săvârşit mai multe infracţiuni, atât pe raza comunei Şcheia, cât şi în municipiul Suceava. Mai mult, în ultima perioadă de timp s-a constatat faptul că minorii şi-au dezvoltat activitatea infracţională, ajungând să comită tâlhării asupra unor femei vârstnice, cărora le-au smuls lănţişoarele din aur de la gât”.

Minorul ajuns în arest a fost cercetat începând din 2012 pentru 40 de fapte de furt şi patru tâlhării. A fost pus sub acuzare pentru arestare doar pentru trei furturi, două tâlhării şi o faptă de distrugere, fapte comise după ce a împlinit 14 ani şi nu a mai fost protejat de lege.

Printre altele, minorul, alături de complicii de 13 ani, este acuzat că a atacat un pescar care a fost îmbrâncit în râul Suceava. În timp ce victima se chinuia să iasă din apă minorii i-au spart geamurile maşinii şi i-au furat din interior mai multe bunuri. Într-un alt caz, minorul în vârstă de 14 ani i-a furat bicicleta unui copil de 13 ani, după ce în prealabil l-a ameninţat cu un cuţit. 

Primarul comunei Şcheia, Vasile Adriciuc, a declarat că problema îi este cunoscută de ani de zile, de când oamenii vin la primărie şi se plâng că sunt prădaţi şi nimeni nu face nimic. Cei patru minori nu acţionează de capul lor ci au în spate părinţii, deoarece ei provin din  familii sociale dezorganizate de etnie romă iar părinţii au comis acelaşi gen de fapte pe parcurul vieţii, explică primarul.

Chiar dacă minorul considerat capul grupării se va afla cel puţin o perioadă în arest, ceilalţi au rămas în libertate, iar riscul ca aceştia să continue să fure, eventual ajutaţi şi de alţi minori, chiar şi mai mici, rămâne ridicat.