Evenimentul Zilei > Actualitate > Erou de Crăciun. Naufragiați salvați pe nava unui comandant român
Erou de Crăciun. Naufragiați salvați pe nava unui comandant român

Erou de Crăciun. Naufragiați salvați pe nava unui comandant român

O navă comandantă de un român a reuşit să salveze 10 naufragiaţi care îşi abandonaseră ambarcaţiunea lovită de ciclonul Krovanh. Naufragiații au fost debarcați într-un port din China.

Potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului Liber al Navigatorilor, postat pe pagina de Facebook, nava comandată de românul Constantin Dinu se îndrepta dinspre Singapore spre China, când a fost contactată pentru a participa la operațiunile de salvare a  echipajului unei alte ambarcațiuni, Dong Yang.

„Nava JPO PISCES sub pavilion Liberia, comandată de românul Constantin Dinu, aflându-se în marș din Singapore spre China, a fost contactată pe data de 22.12.2020 ora 01:02 LT (17.02 UTC) prin Avertismentul de Navigație 447 primit prin Navtex de  la Hainan MSA China(Centru de Coordonare căutare și salvare pe mare)  pentru a  participa la operațiunile de căutare și salvare a echipajului navei Dong Yang,  echipaj care a abandonat nava lovită de ciclonul Krovanh. Echipajul format din 8 filipinezi și 2 chinezi au reușit să se salveze într-o plută de salvare a navei Dong Yang lovită de ciclon, dar au rămas fără comunicare”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, nava comandată Dinu a găsit pluta de salvare și i-a recuperate pe cei 10 naufragiați. Aceștia  erau epuizați, cu semne vizibile de slăbiciune. Operațiunea de preluare s-a desfăsurat cu greutate din cauza vântului puternic și mării agitate, în condițiile în care ciclonul Krovanh era în plină desfășurare.

„După aproximativ 12 ore de căutare, nava comandată de românul Constantinescu Dinu a reușit găsirea plutei de salvare cu cei 10 naufragiați care erau epuizați, cu semne vizibile de slăbiciune.  Operațiunea de preluare a celor 10 navigatori care abandonase nava Dong Yang s-a desfăsurat cu greutate din cauza vântului puternic și mării agitate (în zonă, ciclonul Krovanh era în plină manifestare) . Cu multă responsabilitate și pregătire, echipajul navei JPO Pisces a reușit să îi îmbarce pe toți cei 10 navigatori în siguranță și să le dea ajutorul și monitorizarea necesare în astfel de cazuri”, se arată în comunciatul de presă.

Echipajul a reușit să-i îmbarce pe naufragiați la bord, iar apoi nava s-a îndreptat către portul Yantian (China) unde i-a debarcat pe cei salvați.

Coincidența de acum 31 de ani

În urmă cu 31 de ani, pe 24 decembrie 1989, coincidență, comandantul Constantin Dinu, pe atunci tânar ofiter, se afla pe nava Topoloveni care, lovită de furtună, s-a scufundat în largul Golfului Muros din apropierea capului Finisterre (Spania) cu 28 de navigatori români la bord, se mai arată în comunicat.

„14 dintre ei s-au salvat, 13 fiind dați dispăruți și unul fiind găsit înecat. Constantin Dinu a fost printre cei norocoși care au supraviețuit acestui tragic accident. Întâmplător sau nu, în jurul aceleiași date, dar cu 31 de ani mai târziu, același Constantin Dinu, de data aceasta comandantul navei, a participat la salvarea a 10 navigatori din ghearele morți. Există și minuni de Crăciun iar comandantul român alături de echipajul său a dat dovadă de o pregatire profesională ireproșabilă, i-au găsit în timp util și i-au salvat pe cei 10 naufragiați de pe nava Dong Yang după ce căutarile celorlalte nave eșuaseră”, se mai arată în comunicatul de pe pagina de Facebook al Sindicatului Navigatorilor.

Sursa foto: pagina de Facebook a Sindicatului Liber al Navigatorilor