Evenimentul Zilei > International > Erdogan șochează mapamondul: „Probleme din Turcia vin de la Constituție”
Erdogan șochează mapamondul: „Probleme din Turcia vin de la Constituție”

Erdogan șochează mapamondul: „Probleme din Turcia vin de la Constituție”

Președintele din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, consideră că problemele țării sunt cauzate, de fapt, de Constituție, care este veche.

Recep Tayyip Erdogan, președintele din Turcia, consideră că țara sa are nevoie de o nouă Constituție.

Erdogan, s-a declarat luni pentru o nouă Constituţie. Declarație surprinde pe toată lumea, mai ales că vine cu doi ani înainte de alegeri. Conform statisticilor, alegerile viitoare se anunţă a fi complicate pentru el.

„Este clar că la originea problemelor Turciei se află Constituţiile scrise de pucişti după anii 1960.

Poate că e timpul ca Turcia să redeschidă dezbaterea privind o nouă Constituţie”, a declarat președintele Turciei, Erdogan.

Erdogan vrea o nouă Constituție pentru Turcia

„Am putea lua măsuri în acest sens dacă am ajunge la un acord cu partidul ultranaţionalist MHP (n.r. aliatul lui)”, a adăugat Erdogan. Anunțul vine în cadrul unei conferințe de presă după un Consiliu de miniştri la Ankara.

„Orice proiect de Constituţie va fi supus unui referendum”, a afirmat el.

Dl Erdogan a făcut deja în 2017 o profundă revizuire a Constituţiei actuale, care datează din 1982, şi a fost redactată după o lovitură de stat militară.

La finalul acestei reforme constituţionale validate printr-un referendum, Turcia a trecut de la un regim parlamentar la un sistem prezidenţial. Acesta a lărgit considerabil puterile şefului statului.

Ultimele declaraţii ale preşedintelui turc vin într-un moment în care mulţi analişti şi opozanţi îi atribuie initenţia de a grăbi viitoarele alegeri prezidenţiale şi legislative programate pentru 2023, ceea ce el neagă.

Un referendum, singura soluție pentru Erdogan?

Organizarea unui referendum constituţional i-ar permite lui Erdogan să-şi adune trupele. Chiar dacă rămâne oficialul politic cel mai popular din ţara sa, el şi-a văzut popularitatea scăzând. A scăzut în ultimii ani din cauza unor dificultăţi economice tot mai mari.

În alegerile prezidenţiale şi legislative organizate în 2018, Erdogan a fost reales ușor. Partidul lui, AKP, nu a putut obţine majoritatea absolută care i-ar fi permis să guverneze singur.

Şeful statului conduce în prezent Turcia într-o coaliţie informală cu şeful MHP, Devlet Bahçeli, altă dată unul din cei mai feroci rivali ai săi.

Semn al pericolelor care îl pândesc, Erdogan a suferit în 2019 o spectaculoasă înfrângere electorală la alegerile municipale pierzând Istanbulul şi Ankara, oraşe pe care islamo-conservatorii le controlau de un sfert de secol.

Erdogan, în vârstă de 66 de ani, este la putere din 2003, mai întâi ca prim-ministru, apoi, din 2014, ca preşedinte.