Rusia nu e doar vecinul și prietenul nostru apropiat, ci și un partener strategic”, a spus vicepremierul turc Mehmet Simsek, care a anunțat vizita lui Erdogan în Rusia, stabilită pentru data de 9 august.

Simsek s-a întâlnit, ieri, la Moscova, cu omologul său rus, Arkadi Dvorkovici. „Suntem aici să normalizăm situația și relațiile noastre, cât mai curând posibil, într-un ritm mai alert, după ce au fost întrerupte relațiile din 24 noiembrie 2015”, a spus el, referindu-se la incidentul armat, când un avion rus a fost doborât de avioane turcești, în apropiere de granița siriană.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că cei doi președinți vor aborda absolut toate temele, liderul de la Moscova discutând, ieri, cu Consiliul de Securitate al Rusiei despre această vizită.

Relații reci cu Occidentul

Reapropierea între cele două țări ar putea conduce la schimbări politice și strategice în regiune.

Erdogan a fost criticat recent de SUA și alți aliați din NATO, pentru arestarea a zeci de mii de civili și militari, pe care i-a catalogat drept participanți la puci – din mediul de afaceri, jurnaliști, magistrați, soldați, funcționari publici – dar, în schimb, a mulțumit Rusiei pentru sprijinul oferit în timpul crizei de acum două săptămâni. „Voi ați sprijinit democrația, ați sprijinit guvernul. Vă mulțumim foarte mult”, a spus Simsek.

Un analist de la Carnegie Center din Moscova, Alexander Baunov, a explicat pentru Bloomberg că Rusia și Turcia ar putea forma o alianță „între două țări cu economie în curs de dezvoltare, cu o ideologie a valorilor suverane, ca o uniune împotriva Vestului”.

Putin a ordonat guvernului rus, luna trecută, să înceapă ridicarea sancțiunilor impuse Turciei, după ce Erdogan a trimis o scrisoare în care și-a cerut scuze și a transmis condoleanțe familiei pilotului care a murit în Siria.

Legăturile comerciale, afectate

Comerțul între Rusia și Turcia a scăzut cu 57,2% în primele cinci luni ale lui 2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, de la 10,7 miliarde la 6,1 miliarde de dolari, potrivit statisticii Serviciului Vamal Rus.

Interzicerea zborurilor charter au făcut ca numărul turiștilor ruși în Turcia să scadă până la un nivel record, fiind cu 92% mai puțini vizitatori ruși decât anul trecut, și cu 35% în total, ajungând la 2,49 milioane de persoane. Economia turcă are 6,2% din PIB din turism, cu 8% din totalul angajaților din țară.

În decembrie, Rusia acuza direct familia lui Erdogan că este implicată în trafic ilegal de petrol cu Statul Islamic, o acuzație pe care Turcia a respins- o categoric.