În alegerile din 31 martie, candidatul AKP, fostul prim-ministru Binali Yildirim, a pierdut în faţa favoritului opoziţiei, Ekrem Imamoglu, cu aproximativ 13.000 de voturi, un decalaj foarte mic într-un oraş cu 16 milioane de locuitori. Fiecare vot este crucial. Unii au refuzat să meargă la urne ca protest faţă de criza economică, de inflaţie şi de şomaj.

Potrivit unor surse, peste 400.000 de susţinători ai AKP n-au mers la urne în martie. Pentru a-i mobiliza din nou, partidul a creat ''un dispozitiv special''. Alegătorii sunt chemaţi unul câte unul, au loc discuţii individuale.

Köksal Demir, un pensionar din Kasimpaşa, un cartier foarte popular din Istanbul, unde a copilărit Erdogan, recunoaşte că există probleme economice. Dar el nu înţelege susţinătorii AKP tentaţi să se abţină sau să voteze pentru opoziţie. ''Domnul Yildirim este singurul candidat capabil să rezolve aceste probleme'', spune el aşezat pe un scaun într-o cafenea, cu ochii la partida sa de table.

AKP, promovează campania sa cu sloganul ''Am făcut-o, o vom face din nou''. Ei încearcă ''să mobilizeze toate resursele electorale pe care consideră că le are'', spune Jean Marcou, cercetător asociat la Insitutul francez de studii anatolice, citând kurzii şi tinerii conservatori.

Seducerea kurzilor

Electoratul kurd, mai presus de toate, este subiectul unei lupte acerbe. Principalul partid pro-kurd din cadrul HDP îl susţine pe Imamoglu, dar AKP încearcă timp de câteva săptămâni să facă apeluri la kurzi. Pentru prima oară din 2011, autorităţile au permis mai multe vizite la liderul Partidului Muncitorilor Kurzi (PKK), Abdullah Öcalan, care este întemniţat. 

Liderii AKP susţin că anularea votului de la Istanbul, câştigat de opoziţie, a provocat indignarea unor alegători

Cu toate eforturile, profesorul Emre Erdogan, de la Universitatea Bilgi din Istanbul, spune că ''şansele ca alegătorii lui Yildirim să-şi schimbe opţiunea la noul vot, sunt scăzute. Polarizarea ţării reflectă felul în care oamenii percep faptele. Dacă susţinătorii lui Imamoglu consideră că decizia de reluare a votului este nedreaptă, susţinătorii lui Yildirim consideră că votul a fost furat şi că alegerile trebuiau reluate'', potrivit Le Point.