Evenimentul Zilei > International > NEPOTISMUL ajunge și în ORIENT. Pe cine a ales ERDOGAN în FUNCȚIA de MINISTRU al FINANȚELOR
NEPOTISMUL ajunge și în ORIENT. Pe cine a ales ERDOGAN în FUNCȚIA de MINISTRU al FINANȚELOR

NEPOTISMUL ajunge și în ORIENT. Pe cine a ales ERDOGAN în FUNCȚIA de MINISTRU al FINANȚELOR

Decizie şoc la Ankara! Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni componenţa noului guvern al ţării, la numai câteva ore după ce a depus jurământul, pentru un nou mandat de cinci ani ca șef al statului, cu puteri sporite, conform noii Constituţii.

În noul cabinetul format din 16 miniştri, nu mai există funcţia de premier, ci doar una de vicepreşedinte al țării, post în care Erdogan l-a numit pe Fuat Oktay, fost consilier al prim-ministrului, informează B1.

Ministru de externe rămâne în continuare Mevlut Cavusoglu, iar Suleyman Soylu păstrează portofoliul internelor. Ministru al apărării a fost desemnat şeful statului major al armatei, Hulusi Akar. 

Decizia care a stârnit controverse puternice este reprezentată de numirea lui Berat Albayrak, care este nimeni altul decât ginerele lui Erdogan, în funcția de ministru al Finațelor.

Căsătorit cu fiica cea mare a preşedintelui, Esra, Berat Albayrak ocupa din 2015 postul cheie de ministru al Energiei și a cunoscut în ultimii ani o ascensiune fulminantă, scrie hotnews.ro.

Numirea ginerelui lui Erdogan în functia de ministru al Finanţelor și Trezoreriei a dus imediat la deprecierea lirei turcești, care a pierdut luni aproape 3,5% din valoare în fața dolarului, și a crescut îngrijorările cu privire la independența băncii centrale.