Evenimentul Zilei > International > Erdogan nu se lasă. Turcia acuză Grecia că încalcă tratatele în Marea Egee
Erdogan nu se lasă. Turcia acuză Grecia că încalcă tratatele în Marea Egee

Erdogan nu se lasă. Turcia acuză Grecia că încalcă tratatele în Marea Egee

Turcia a reafirmat marţi că îşi rezervă dreptul de a desfăşura exerciţii militare în zone largi din Marea Egee, acuzând Atena că încalcă statutul demilitarizat al anumitor insule greceşti.

Marina turcă a emis avertismentul ca reacţie la anunţul Greciei privind manevre aeronavale planificate miercuri în această mare, scena unei vechi dispute între Ankara şi Atena, doi vecini cu relaţii tensionate.

Turcia a reafirmat marţi că îşi rezervă dreptul de a desfăşura exerciţii militare în zone largi din Marea Egee, acuzând Atena că încalcă statutul demilitarizat al anumitor insule greceşti, potrivit France Presse.

În trei mesaje publicate pe sistemul maritim de alertă NAVTEX, marina turcă susţine că zonele în care Grecia intenţionează să-şi desfăşoare manevrele se extind în părţile revendicate anterior de Ankara pentru a-şi desfăşura propriile exerciţii de tragere, scrie Agerpres.

Marina turcă a acuzat de asemenea Grecia că a încălcat, prin anunţul manevrelor sale, „statutul demilitarizat” a şase insule, dintre care Chios, Samos şi Limnos, invocând tratatele de la Lausanne din 1923 şi Paris din 1947.

Aceste declaraţii riscă să trezească furia Atenei, care acuză regulat Ankara de provocări în Marea Egee şi în Mediterana de Est, notează AFP.

Tensiunile au continuat să se agraveze în ultimele luni, în special asupra unor dispute privind împărţirea imenselor resurse de gaze din estul Mediteranei, unde Grecia acuză Turcia că desfăşoară prospecţiuni în apele sale.

Recent, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat descoperirea unor imense resurse gaziere în zonă, Erdogan revendicând, în acest context, strategia „Patriei Albastre”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE