Evenimentul Zilei > International > Erdogan, mesaj cu subînțeles pentru Trump. Ce replică va da Casa Albă
Erdogan, mesaj cu subînțeles pentru Trump. Ce replică va da Casa Albă

Erdogan, mesaj cu subînțeles pentru Trump. Ce replică va da Casa Albă

Ţările NATO nu ar trebui să se sancţioneze unele pe altele, a afirmat miercuri preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Afirmațiile președintelui au fost făcute în contextul în care Washingtonul îşi manifestă îngrijorarea în legătură cu intenţia Ankarei de a achiziţiona sisteme de rachete antiaeriene ruseşti S-400, relatează AFP.

„Să nu uitaţi că Turcia este o ţară din NATO. America este o ţară din NATO. După câte ştiu, ţările membre ale NATO nu se sancţionează unele pe altele", a declarat Recep Tayyip Erdogan în faţa presei pe aeroportul din Ankara de unde se pregătea să decoleze spre summitul G20 din Japonia.

Preşedintele turc urmează să aibă sâmbătă o întrevedere cu omologul său american, Donald Trump, în marja summitului de la Osaka, iar pe agenda întâlnirii se află achiziţionarea de către Turcia a rachetelor ruseşti.

Statele Unite au acordat Turciei termen până la 31 iulie pentru a renunţa la achiziţie, pe care Washingtonul o consideră ca incompatibilă cu noul avion american multirol F-35, avut, de asemenea, în vedere de Ankara pentru înzestrarea aviaţiei sale militare. În caz contrar, SUA vor adopta sancţiuni contra Turciei.

Recep Tayyip Erdogan s-a arătat încrezător în rezultatul discuţiilor. Relaţiile turco-americane sunt bazate pe „un parteneriat strategic”, a spus el, adăugând că nu are impresia că Washingtonul va sancţiona Turcia dacă nu renunţă la proiectul său.

Liderul de la Ankara a repetat că acordul cu Moscova este „încheiat” şi că sistemul de apărare antiaeriană este „în curs de livrare”.

Recep Tayyip Erdogan a declarat în această săptămână că Turcia va intra în posesia rachetelor S-400 în iulie

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: