Turcia nu va recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia, cu toate că ultimele contacte dintre Moscova și Ankara deveniseră mai apropiate. Conform Agerpres, vestea a fost dată de preşedintele Ucrainei, Petro Poroșenko. “Erdogan i-a confirmat lui Poroșenko poziția neschimbată a Turciei de susținere a integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute internațional. Turcia nu va recunoaște ocupația Crimeii și va continua să sprijine prin toate mijloacele tătarii din Crimeea”, se arată în textul difuzat de administraţia ucraineană.

În plus, a mai apărut un alt semn care indică o răcire a relaţiilor dintre Turcia şi Rusia, cu toate că întâlnirea recentă dintre Putin şi Erdogan părea că duce la o normalizare a relaţiilor după incidentul avionului rus doborât de aviaţia turcă. Declaraţia făcută recent de premierul turc, Binali Yildirim, este edificatoare în acest sens: “Statele Unite rămân un partener strategic, nu duşmanul Turciei. Pot exista suişuri şi coborâşuri în relaţiile dintre cele două ţări, dar avem nevoie să eliminăm elementele care dăunează relaţiilor noastre," a declarat Yildirim, care s-a referit la clericul musulman Fethullah Gulen, stabilit în Pennsylvania, în exil auto-impus. Yildirim a mai spus că Turcia şi Statele Unite au un acord de extrădare a clericului.

"Ne dorim ca procesul să fie accelerat. Acest om a fost liderul loviturii de stat. Ce mai aşteptăm? Statele Unite au la dispoziţie toate informaţiile cu privire la incidentele în care a fost implicată această organizaţie teroristă şi liderul acesteia. Cererea noastră este clară: trebuie să fie reţinut temporar şi extrădat", a declarat Yildirim.