„Informațiile obținute până în prezent și dovezile găsite arată că Khashoggi a fost ucis într-o manieră feroce", a declarat Erdogan parlamentarilor din Ankara, Turcia, după cum titrează CNN.   Erdogan a confirmat, de asemenea, că o "dublură" îmbrăcată ca Khashoggi a fost folosită după ucidere.  Guvernul saudit a declarat că a arestat un total de 18 persoane în legătură cu incidentul.

Erdogan a confirmat că acest grup se potrivește cu lista compilabilă a serviciilor de informații turcești și a solicitat ca suspecții să fie judecați în instanțele turcești.  Multe întrebări rămân fără răspuns, a adăugat Erdogan, și anume cine este echipa care a orchestrat uciderea și unde se află corpul lui Khashoggi?

Cu toate acestea, el nu a arătat dovezile audio și video presupuse a fi în posesia guvernului turc, care arată că jurnalistul a fost decapitat şi dezmembrat. Reamintim că  Khashoggi a fost văzut pentru ultima dată când a intrat în consulatul saudit de la Istanbul la 2 octombrie pentru a obține documentele necesare pentru căsătoria sa. Logodnica lui, care aștepta afară, a alertat prietenii și autoritățile atunci când şi-a dat seama că ceva se întâmplă deoarece nu mai ieşea din incinta consulatului.

Guvernul saudit a spus inițial că Khashoggi a părăsit consulatul la scurt timp după ce a rezolvat problema cu căsătoria. Dar guvernul turc a lansat imediat o investigație și, în câteva zile, autoritățile au declarat că dovezile sugerează altceva: că Khashoggi a fost ucis și dezmembrat  în consulat.

Arabia Saudită a recunoscut, duminică, că Khashoggi a fost ucis la consulat. Dar ce este şi mai incredibil, un ziar pro-guvernamental din Turcia a declarat săptămâna trecută că a obținut înregistrări care dovedesc că Khashoggi a fost torturat în biroul lui Mohammad al-Otaibi, consul general al Arabiei Saudite din Istanbul.

Guvernul turc a declarat, de asemenea, oficialilor din S.U.A. că posedă înregistrări audio și video ale uciderii jurnalistului, potrivit mai multor canale de știri.  Erdogan a rămas în mare măsură tăcut în săptămânile care au urmat dispariției lui Khashoggi, dar, duminică, a promis că va "dezvălui" ce anchetatorii turci au aflat despre moartea jurnalistului.  "Aceasta va fi dezvăluită complet", a spus el într-un discurs televizat.

Te-ar putea interesa și: