Erdogan, contra Curţii Constituţionale

Erdogan, contra Curţii Constituţionale

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a contestat ieri dreptul Curţii Constituţionale de la Ankara de a anula reforma guvernamentală care permitea studentelor să poarte baticul musulman în incinta universităţilor.

Mai mult, cotidianul „Milliyet“ a dezvăluit că Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), al premierului Erdogan, vrea să restrângă puterile Curţii Constituţionale, în condiţiile în care instituţia studiază, în prezent, un rechizitoriu care cere interzicerea acestei grupări politice.

Decizia luată săptămâna trecută de instanţa turcă, unul dintre bastioanele taberei laice, a fost cea mai grea lovitură dată AKP, gruparea cu rădăcini islamiste, din momentul în care aceasta a venit la guvernare, în 2002. Premierul Erdogan a atacat ieri, precizând că instanţa supremă nu poate judeca însă conţinutul legilor, trebuind să se limiteze la aspectele tehnice ale reformei. „Constituţia specifică în mod clar că puterea legislativă aparţine în exclusivitate parlamentului“, a subliniat şeful guvernului, omul aflat în fruntea listei de politicieni acuzaţi că ar încerca să impună o agendă islamistă în Turcia.

Potrivit „Milliyet“, criticile lansate de AKP ar putea fi dublate şi de un atac pe măsură la adresa puterilor Curţii Constituţionale. Planurile AKP, precizează cotidianul turc, fac parte dintr-un pachet de reforme extins, care vizează modificarea substanţială a structurii instituţiei. În acest scop, precizează „Milliyet“, Erdogan intenţionează să obţină sprijinul mai multor partide din parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News