Evenimentul Zilei > International > ERDOGAN: Asasinul ambasadorului rus era membru al mişcării lui GULEN. Rusia continuă verificările
ERDOGAN: Asasinul ambasadorului rus era membru al mişcării lui GULEN. Rusia continuă verificările

ERDOGAN: Asasinul ambasadorului rus era membru al mişcării lui GULEN. Rusia continuă verificările

Asasinul ambasadorului Rusiei era membru al mişcării clericului musulman disident Fethullah Gülen, acuză preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

 "Criminalul era membru al organizaţiei lui Fethullah Gulen, nu este nevoie să ascundem acest lucru", a declarat Recep Erdogan miercuri seară, potrivit cotidianului Le Figaro, citat de Mediafax.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe clericul musulman Fethullah Gullen, un fost aliat mutat în SUA după ce a căzut în dizgraţie, că a organizat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie. Fethullah Gullen a respins acuzaţiile.

În paralel, Kremlinul a avertizat că nu trebuie trase concluzii privind moartea ambasadorului Andrei Karlov, cerând eforturi pentru identificarea celor care au comandat atentatul.

"Investigaţia ruso-turcă este operaţională. Sperăm că, mai devreme ori mai târziu, criminalii vor fi identificaţi", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de site-ul agenţiei Tass.

Alianţa islamistă Jaish al-Fatah, din care face parte Frontul al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida, dar şi grupuri insurgente siriene, a revendicat, miercuri, asasinarea ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, relatează ziarul Al-Youm Al-Sabea.

Fostul agent de poliţie care l-a asasinat pe ambasadorul Rusiei în Turcia era membru al Frontului al-Nusra, filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, au declarat surse citate de site-ul israelian de informaţii militare DEBKAfile.

Mevlut Mert Altinas, un fost agent al poliţiei turce care avea 22 de ani, s-a apropiat din spate de ambasadorul Rusiei, Andrei Karlov, şi l-a împuşcat de cinci ori pe diplomat în timp ce acesta rostea un discurs la Galeria de Artă contemporană din Ankara. După crimă, individul a strigat: "Noi murim în Alep, voi muriţi aici".

Teroristul a adăugat: "Am făcut jurământ de a muri ca martiri…, este un act de răzbunare pentru Siria şi Alep. Până când acolo nu va fi linişte, nu veţi fi în siguranţă. Doar moartea mă va scoate de aici". Fraza rostită conţine fragmente din imnul organizaţiei teroriste Frontul al-Nusra (Jabhat Fateh al-Sham – Frontul pentru Cucerirea Levantului), filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida.