Evenimentul Zilei > International > Erdogan a decis: vor fi ALEGERI ANTICIPATE în Turcia
Erdogan a decis: vor fi ALEGERI ANTICIPATE în Turcia

Erdogan a decis: vor fi ALEGERI ANTICIPATE în Turcia

Președintele Turciei, Recep Tauuip Erdogan a decis, luni, convocarea de alegeri legislative anticipatedupă ce negocierile pentru un nouguvern au eșuat. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă.

Constatând eșecul negocierilor începute la 9 iulie și în virtutea puterilor ce îi sunt conferite, președintele a decis să convoace noi alegerile parlamentare”, se precizează comunicatul ce a fost remis la finalul întâlnirii între Erdogan și președintele parlamentului, Ismet Yilmaz.

Deși în comunicat nu se precizează data alegerilor, Erdogan a lăsat să se înțeleagă că acesta va avea loc pe 1 noiembrie, informează Agerpres, citând AFP. De asemenea, Erdogan îl va primi pe Davutoglu marți, la ora locală 11.00 (08.00 GMT). Se așteaptă ca președintele să-i ceară premierului formarea unui guvern de coaliție interimar în perspectiva alegerilor de la 1 noiembrie.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, provenit din mișcarea islamistă) al lui Erdogan se află singur la putere în Turcia din 2002. În urma alegerilor din 7 iunie a pierdut însă majoritatea parlamentară, iar negocierile politice purtate de premierul în exercițiu Ahmet Davutoglu cu opoziția nu au dus la niciun rezultat.