Evenimentul Zilei > International > Epoca Bouteflika, aproape de final. Algerienii ies în stradă cu zecile de mii
Epoca Bouteflika, aproape de final. Algerienii ies în stradă cu zecile de mii

Epoca Bouteflika, aproape de final. Algerienii ies în stradă cu zecile de mii

Algerienii continuă să protesteze împotriva președintelui Abdelaziz Bouteflika şi a elitei conducătoare, zeci de mii de oameni ieșind din nou în stradă, în toată țara, pentru a cincea săptămână la rând.

Manifestanții cer plecarea de la puterea a conducătorilor, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.
Din februarie, algerienii ies în stradă cu zecile de mii, periodic, cerând demisia preşedintelui Bouteflika, aflat la conducere de 20 de ani. În vârstă de 82 de ani, și bolnav, acesta a decis, încălcând Constituția – potrivit unor observatori internaționali, să amâne data alegerilor prezidențiale, care erau programate pe 18 aprilie, actualul său mandat trebuind în mod normal să se încheie zece zile mai târziu. Săptămâna trecută, președintele en-titre a acceptat să nu mai candideze pentru a cincea oară, însă a amânat alegerile pe o perioadă nedeterimantă, încercând astfel să își prelungească rămânerea în funcție. Decizia sa i-a scos din minți pe algerienii dornici de o schimbare cu adevărat democratică.

”Chiar dacă ninge şi plouă cu pietre, noi nu plecăm până când nu pleacă toţi de la putere”,  a declarat un protestatar reporterilor televiziunii algeriene El Bilad. În capitala țării, Alger, manifestanții au înfruntat vremea rece și ploaia. Forțele de ordine au intervenit în forță, folosind gaze lacrimogene, după ce un grup de protestatari au reușit să treacă de cordonul de securitate și să se îndrepte spre palatul prezidenţial.
În provinciile Tizi Ouzou, Oran, Batna, Bejai, Annaba şi Skikda, dar și în alte regiuni, au avut loc marşuri anti-Bouteflika paşnice. La aceste proteste participă mai ales tinerii. Ei au fețele pictate în culorile drapelului Algeriei și scandează lozinci împotriva președintelui țării. În urma mișcărilor masive de stradă, preşedintele a fost abandonat în ultimele zile de mai mulţi aliaţi, care şi-au exprimat sprijinul faţă de mişcarea de protest.