Potrivit celor mai recente date prezentate de autorități, un milion de români au rămas fără loc de muncă din cauza coronavirusului.

Coronavirusul a afectat puternic industria turismului, iar criza economică pare să fie abia la început

În ultimele luni, piața muncii a fost supusă unor teste dificile, iar mulți angajați au rămas fără locuri de muncă, angajatorii fiind nevoiți fie să închidă afacerile, fie să reduc drastic activitatea.

Statisticile oficiale arată că în această perioadă numărul contractelor suspendate sau încheiate a depășit milionul. Apogeul a fost atins, însă, la mijlocul lunii aprilie.

Evoluția contractelor suspendate din cauza de COVID-19

1 aprilie – 795.291

13 aprilie – 1.046.527

14 mai – 544.479

11 iunie – 237.760

15 iunie – 142.482

(Sursa: Ministerul Muncii)

„Din nefericire, peste 70% dintre microîntreprinderi au declarat că au capacitatea de a se susține financiar pentru o lună, maximum două, ceea ce dovedește un slab manangement financiar în România, dincolo de faptul că multe dintre întreprinderile noastre sunt, este adevărat, start-up-uri, sunt relativ tinere. Totuși, asta nu justifică faptul de a nu avea un manager mai riguros, care să îți permită să ai resurse pentru câteva luni”, spune Rodica Lupu, coordonatoarea unei rețele de IMM-uri.

În realitate, numărul românilor care au rămas fără un loc de muncă este mult mai mare deoarece, aceste date ale autorităților nu îi cuprind și pe cei întorşi din străinătate.

„Vorbim de peste un milion de peste un milion de români care s-au întors în România ca urmare a reducerii activității economice în diferite țări. Ceea ce înseamnă pentru noi adâncirea deficitului bugetar, iar conform datelor prognozate, vorbim de un deficit bugetar de 6,7 din PIB pentru anul 2020 și, conform datelor publicate de Fondul Monetar Internațional, probabil că în anul 2020 rata șomajului va ajunge undeva la 10,1 puncte procentuale. Pentru a ne reveni avem nevoie de o strategie pe termen mediu și lung în ceea ce privește piața muncii, forța de muncă, avem nevoie de cursuri de recalificare”, susține Cristina Chiriac, președintele CONAF (Confedereația Națională pentru Antreprenoriat Feminin), scrie Digi24.

Românii din diaspora au fost cei mai mari investitori în 2019. De la aderarea la Uniunea Europeană, în anul 2007, datele Băncii Mondiale, arată că românii care lucrează în străinătate au trimis în ţară 36,33 miliarde de dolari.

Românii, cei mai mari investitori străini în 2019

7,235 miliarde dolari – bani trimiși în țară

5,3 miliarde de euro – investiţiile străine directe

119 milioane euro – creditele intragrup