Energia și apa din Transnistria, mai scumpe de anul viitor

Energia și apa din Transnistria, mai scumpe de anul viitor

Locuitorii din autodeclarata republică Transnistria vor avea utilități mai scumpe, de anul viitor.

Separatiștii din Transnistria scumpesc utilitățile, din anul 2025

Autoritățile de la Tiraspol au anunțat majorarea tarifelor la gaz, apă și încălzire din anul 2025. Noile tarife pentru serviciile comunale au fost aprobate pe 27 mai.

Executivul din autodeclarata republică a declarat că la stabilirea tarifelor pentru energie s-a ținut cont de indicatorii de inflație planificați și de bilanțul energetic aprobat pentru 2025.

De ce au luat autoritățile de la Tiraspol o astfel de măsură

„Unul dintre documentele elaborate propune stabilirea, pentru 2025, a plafoanelor tarifare pentru serviciile de furnizare a gazelor naturale, energiei electrice, energiei termice, alimentării cu apă și eliminării apelor uzate la nivelul tarifelor justificate din punct de vedere economic, care au suferit modificări ascendente.

Ne puteți urmări și pe Google News
Tiraspol

Tiraspol / Sursa foto: Wikipedia

În același timp, pentru a preveni creșterea cheltuielilor populației pentru plata utilităților consumate, în bugetul pentru 2025 va fi păstrat mecanismul de susținere a cetățenilor de către stat (regiunea transnistreană – n. r.). Diferența dintre tariful real și cel aplicat populației va fi suportată de stat”, se arată într-un comunicat al autorităților de la Tiraspol.

Cât se vor scumpi serviciile comunale în Transnistria

Tarifele la gazele naturale livrate organizațiilor bugetare vor crește cu 7,6%, pe fondul creșterii costurilor de transport al gazelor naturale. Consumatorii industriali și alte tipuri de consumatori, cu excepția celor casnici, vor plăti cu 1% mai mult. Doar populația din regiunea transnistreană va beneficia, în 2025, de tarife nemodificate față de anul 2024.

Energia electrică, în schimb, se va scumpi și pentru consumatorii casnici, 4,8%, până la 0,87 de „ruble transnistrene” (1 leu moldovenesc) pentru 1 kWh.

Serviciile de alimentare cu apă se vor scumpi cu 4,5%, iar cel al serviciilor de canalizare cu 19%., indiferent de tipul de consumator.

Iar tarifele pentru agentul termic la cei care beneficiază de încălzire centralizată vor crește cu 10%, în timp ce costul apei folosite la irigații va rămâne nemodifcat.