Evenimentul Zilei > EVZ Special > Emmanuel Macron se clatină și este depășit de Marine Le Pen
Emmanuel Macron se clatină și este depășit de Marine Le Pen

Emmanuel Macron se clatină și este depășit de Marine Le Pen

La mai puțin de un an și jumătate de alegerile prezidențiale, președintele în exercițiu nu reușește să se mențină în fruntea sondajelor.

Emmanuel Macron este conștient că soarta alegerilor prezidențiale se joacă încă de pe acum. Și depinde în mod esențial de gestionarea crizei COVID. Din păcate pentru el, francezii sunt profund nemulțumiti, în special de mersul lent al vaccinării. Acest eșec vine după o altă criză prelungită gestionată îndoielnic: protestele Vestelor Galbene. Dar și după o recrudescență a atentatelor teroriste din Franța.

Cu mai puțin de un an și jumătate înainte de scrutinul din 8 și 23 aprilie 2023, un sondaj realizat de L’Opinion și institutul CommStrat și dat publicității duminică, 24 ianuarie, îl plasează pe șeful statului pe locul doi.

Emmanuel Macron este creditat cu 23-24%, un scor pe care l-a obținut și în primul tur în alegerile din 2017.

Cu toate acestea, este devansat de lidera naționalistă Marine Le Pen, cu 26-27% dintre intențiile de vot ale francezilor.

În 2017, Le Pen nu obținuse în primul tur decât 21,3%, ceea ce înseamnă că, între timp, a câștigat cinci procente.

Acum patru ani, ea a fost învinsă de Macron, în turul al doilea, cu 66,1% față de 33,9%. Atunci, toți ceilalți candidați s-au aliat împotriva lui Le Pen. Un scenariu asemănător cu cel înregistrat în 2000 în România. Atunci, în turul II s-au întâlnit Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor.

Actualul sondaj, realizat în perioada 19 și 20 ianuarie, arată că situația s-ar putea schimba la alegerile din primăvara lui 2023.

Oricum, cei doi se află la o distanță mare de restul concurenților. Acest lucru indică aproape cu siguranță o nouă finală Macron – Le Pen.

Un alt element remarcabil dezvăluit de sondaj este scorul foarte slab al lui Anne Hidalgo, primărița socialistă a Parisului. Aceasta nu întrunește decât 6-7% din opțiuni.

Ea este depășită pe partea stângă a scenei politice de Jean-Luc Mélenchon (France Insoumise, 10-11%) și de ecologistul Yannick Jadot (7-8%).

Pe partea dreaptă a spectrului politic, se detașează Xavier Bertrand (independent, 16%) și Valérie Pecresse (partidul Soyons Libres, 14%).