Evenimentul Zilei > Social > Emil Boc a câștigat meciul cu Cîțu. Ce le-a promis premierul primarilor de municipii
Emil Boc a câștigat meciul cu Cîțu. Ce le-a promis premierul primarilor de municipii

Emil Boc a câștigat meciul cu Cîțu. Ce le-a promis premierul primarilor de municipii

Emil Boc a câștigat meciul cu Cîțu. Ce le-a promis premierul primarilor de municipii: decontarea cheltuielilor cu pandemia și centrele de vaccinare, plus o lege pentru clădirile statului aflate în paragină.

O întrunire a Asociației Municipiilor din România, condusă de primarul liberal Emil Boc, a avut loc marți. Problemele apărute în ultima perioadă la nivelul administrațiilor locale au fost discutate în vederea concretizării unui punct comun.

Emil Boc și primisiunile smulse premierului Cîțu

„Nicio alocare de responsabilități să nu se facă către autoritățile locale fără asigurarea finanțării. Pandemia: vom avea reglementări în ordonanța de urgență cu privire la dotări și finanțare. Sper ca dozele să ajungă în număr cât mai mare.

Pentru asistența socială am cerut să vină banii 100% de la guvern, s-a decis să fie 90%. Am cerut ca administrația locală să facă parte din comisia care decide cine primește acești bani.

Am vorbit și despre zonele metropolitane. Azi avem competență administrativă până la granița orașului, dar ceea ce se întâmplă lângă afectează calitatea vieții în oraș. Am convenit să se facă un proiect de act normativ pentru zonele metropolitane.

Bursele pentru elevi și decontarea transportului

De asemenea, am vorbit despre decontarea burselor și a gratuităților la transport.

Noi putem pune 500% impozit pentru persoanele fizice, dar la instituțiile de stat nu putem face asta. Avem în orașele noastre forte multe clădiri și terenuri în paragină, trebuie să putem amenda și instituțiile

Am vorbit și despre sporurile din administrația locală unde nu se aplică sporurile în cuantum de 30% să se dea, unde s-a depășit, trebuie să se respecte legislația.

În privința predării unor obiective care să fie date spre administrațiile locale, pentru a fi îngrijite, colegii mei au o listă de 6000 de obiective”, a declarat primarul Clujului, Emil Boc.

Primăriile recuperează din cheltuielile cu pandemia

La rândul său, primarul municipiului Iași, Mihai Chirică a afirmat că: „am primit înapoi 20% din cheltuielile pentru pandemie. Am convenit să încercăm să fie făcute decontările din fonduri europene”