Partidul Popular Elvețian (SVP) se pare că a obținut un scor record, cu peste 29% din voturi. Asta înseamnă 65 din cele 200 de locuri din Camera inferioară, o performanță mai bună decât era de așteătat.

Liderul SVP, Toni Brunner, a declarat că partidul a intuit corect îngrijorările alegătorilor. „Pot doar să spun că elvețiene vor să pună migrația în centrul acestor alegeri și nu sunt de acord cu alte partide, cu guvernul și cu parlamentul. Noi știm cum să facem față crizei refugiaților, în timp ce alții acționează ca și cum nu ar exista nicio problemă”, a spus el.

Victoria SVP vine la 20 de luni după un referendum în Elveția care spune că trebuie impuse limite în acceptarea de străini care să trăiască în națiunea alpină, iar SVP a sprijinit puternic restricțiile. Nu toată lumea este de acord, desigur. În timpul exit-poll-ului, un bărbat a spus că ar dori să trăiască într-o țară a solidarității și a umanismului, nu într-una a represiunii și a restricțiilor.  

Social-democrații (SP) au ieșit pe locul doi, procentul lor crescând cu 0.2% până la 18.9%, dar vor pierde 3 locuri și vor ajunge la 43, conform predicțiilor. Partidul Liberal (FDP) a obținut cu 1,2% mai multe voturi, adică va avea cu trei locuri mai multe în Parlament, ajungând la 33. Iar Verzii au pierdut cinci locuri și au ajuns la 10.