Evenimentul Zilei > EVZ Special > Elton John s-a certat cu Prințul Philip, soțul Reginei Angliei, din cauza fotbalului
Elton John s-a certat cu Prințul Philip, soțul Reginei Angliei, din cauza fotbalului

Elton John s-a certat cu Prințul Philip, soțul Reginei Angliei, din cauza fotbalului

În ciuda celor peste 450 de milioane de discuri pe care le-a vândut de-a lungul celor mai bine de patru decenii ca muzician, Sir Elton John (72 de ani) a avut și o pasiune mai puțin cunoscută: fotbalul.

Lăsând la o parte fabuloasa sa carieră muzicală, Sir Elton John este și astăzi un fan înfocat al echipei Watford FC, micuțul club de la periferia Londrei care ocupă în acest moment locul 19 (din 20) din Premier League. Încă din copilărie, Reginald Kenneth Dwight (după numele său adevărat) a susținut-o pe Watford, dar, o dată cu trecerea anilor și împlinirii sale muzicale, care l-a îmbogățit, faimosul pianist și compozitor „și-a putut permite” să achiziționeze mult îndrăgita sa echipă.

Acest lucru se întâmpla în anul 1976, un an deosebit de slab pentru Watford. Atunci, „Viespile” abia retorgradaseră în a patra divizie a ligii engleze, dar artistul a sperat că o va duce pe Watford din nou pe scena mare a fotbalului din Albion. Și așa a fost!

Watford a scris istorie alături de Elton John

O minune la club a fost chiar antrenorul Graham Taylor, iar totul avea să se contureze în favoarea echipei lui Elton John. Revenită în timp rapid în Premier League, Watford s-a bătut și la titlul de campioană a Angliei, dar l-a pierdut în fața lui Liverpool, în sezonul 1982-1983. Un an mai târziu, trupa lui Elton John a disputat și finala Cupei Angliei, cu Everton.

Așa cum mărturisea în autobiografia lui, „Me”, Elton John a preluat această echipă în plină glorie muzicală, dar el trecea prin momente cumplite. Era depedent de cocaină și de alcool, dar fotbalul și Watford se pare că i-au salvat viața.

Am fost preşedinte în timpul celei mai rele perioade din viaţa mea: în anii mei de dependenţă şi de depresie, cu relaţii ratate, decizii proaste în afaceri, procese şi turnee fără sfârşit.

În tot acel timp, Watford a fost o constantă sursă de bucurie pentru mine. Dacă nu aş fi avut clubul de fotbal, Dumnezeu ştie ce ar fi putut să mi se întâmple. Nu exagerez spunând că este posibil ca Watford să îmi fi salvat viaţa. Din motive evidente, există perioade întregi din anii 1980 din care nu am nicio amintire, însă toate meciurile clubului Watford la care am asistat s-au întipărit pentru totdeauna în memoria mea”, mărturisea star-ul britanic în volumul său.

Prințul Philip îl „înțepa” de câte ori avea ocazia

Sir Elton John a vândut clubul în 1987, lui Jack Petchey, dar și-a păstrat funcția de președinte. Zece ani mai târziu, celebrul muzician a răscumpărat echipa, iar rolul de președinte i-a revenit tot lui. S-a retras încă o dată de la şefia grupării engleze în 2002, când a decis să se renunţe, pentru că echipa avea nevoie de un președinte care să se poată ocupa tot timpul de club.

Prinţul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îl jignea deseori pe Elton John, din cauza faptului că acesta considera că legendarul muzician își „păta” celebritatea ca patron al unei echipe de fotbal, dar mai ales al unei echipe mici precum Watford. Atunci când l-a văzut pe Elton John la volanul automobilului său Aston Martin, vopsit în culorile echipei Watford, soţul reginei Elisabeta a II-a i-a transmis: „E ridicol. Pari complet idiot. Debarasează-te de el!”.

În 2018, Zachary Jackson Levon Furnish-John, unul dintre fiii lui Elton John, a reșit să ia probele la Watford, primind un loc în grupele de copii și juniori ai clubului. Totodată, Sir Elton John a fost și scouter pentru echipa de suflet.

Și în ziua de azi este președinte onorific al lui Watford, echipă pentru care a evoluat un singur român până acum: Gabi Tamaș. (FOTO: Facebook)