Evenimentul Zilei > Actualitate > Elon Musk şi-a îngrozit angajații chiar de Ziua Recunoștinței. Ce le-a spus despre SpaceX este greu de crezut
Elon Musk şi-a îngrozit angajații chiar de Ziua Recunoștinței. Ce le-a spus despre SpaceX este greu de crezut

Elon Musk şi-a îngrozit angajații chiar de Ziua Recunoștinței. Ce le-a spus despre SpaceX este greu de crezut

Elon Musk i-a avertizat pe angajații SpaceX că firma s-ar putea confrunta cu un posibil faliment dacă nu fac progrese în dezvoltarea motoarelor Raptor concepute pentru racheta  Starship. E- email-ul l-a trimis angajaților chiar de Ziua Recunoștinței.

Elon Musk a trimis vineri un e-mail urgent la nivel de companie în care a descris „criza producției Raptor” ca un „dezastru” fiind „mult mai rea situația fată cum părea acum câteva săptămâni”.

Elon Musk a descris situaţia dificilă la o zi după Ziua Recunoştinţei, într-un email transmis tuturor angajaţilor, o copie fiind obţinută de CNBC. ”Criza de producţie a Raptor este mult mai rea faţă de cum părea acum două săptămâni. Riscăm o criză reală de faliment, dacă anul viitor nu vom putea asigura un ritm al zborurilor Starship de cel puţin unul la două săptămâni”, a scris Musk în mail.

Starship este o rachetă masivă de următoarea generaţie pe care SpaceX o dezvoltă pentru a lansa marfă şi oameni în misiuni pe Lună şi Marte

Firma a efectuat până acum câteva zboruri de testare scurte ale prototipului său de la unitatea sa din Texas. Dar pentru a trimite Starship pe orbită, va avea nevoie de până la 39 de motoare Raptor pe fiecare navă spațială, ceea ce va cere angajaților să intensifice semnificativ producția.

E-mailul îngrozitor al lui Musk vine la mai puțin de două săptămâni după ce a spus Academiilor Naționale că SpaceX intenționează să-și trimită racheta Starship pe orbită de pe site-ul său din Boca Chica, Texas, în ianuarie.

Programul motorului Raptor este ”un dezastru”, a scris Musk în e-mail

„Avem nevoie de toți pe punte pentru a reveni de la ceea ce este, sincer, un dezastru”, a scris Musk. Mai mult, Elon Musk plănuia să-şi ia un concediu  de Ziua Recunoştinţei, dar, după ce a descoperit situaţia legată de Raptor, a spus că va lucra personal la linia de producţie a motoarelor până vineri seara şi în weekend.

Musk a spus pe 17 noiembrie:”sperăm ca SpaceX să lanseze” primul zbor orbital al Starship în ianuarie sau februarie. Apoi a spus că nu este sigur dacă Starship va ajunge cu succes pe orbită din prima încercare, dar a subliniat că este ”încrezător” că racheta va ajunge în spaţiu în 2022.

El a menţionat, de asemenea, la acea vreme că dezvoltarea navei Starship ”este finanţată intern în proporţie de cel puţin 90% până acum”, compania neasumându-şi ”nici o colaborare internaţională” sau finanţare externă. SpaceX a strâns fonduri de miliarde în ultimii ani, atât pentru Starship, cât şi pentru proiectul său de internet prin satelit Starlink, iar evaluarea companiei a atins recent 100 de miliarde de dolari.

Musk a spus că prima versiune a satelitului ”este slabă financiar”

SpaceX își propune să facă atât nava spațială, cât și rachetele și amplificatorul acesteia să fie complet reutilizabile. Linia sa actuală de rachete Falcon 9 este doar parțial reutilizabilă.

SpaceX, care are 7.000 de angajați, este estimat la peste 100 de miliarde de dolari. Recent, a câștigat un contract de 2,9 miliarde de dolari de la NASA pentru dezvoltarea unui rachete care ar putea transporta astronauți pe Lună.

SpaceX a câştigat în faţa lui Jeff Bezos, Blue Origin, care a eșuat în efortul său legal de a bloca contractul

Bezos și Musk se luptă și pentru spațiul de internet prin satelit, care va oferi conexiuni de mare viteză clienților de pe orbită joasă.

SpaceX a lansat până acum 1.700 de sateliți Starlink pe orbită. Până acum a atras 140.000 de utilizatori care plătesc 99 USD pe lună. Amazon, retailerul online fondat de Bezos, se pregătește să lanseze prototipuri de sateliți de la Project Kuiper în al patrulea trimestru al anului 2022.

Amazon a spus că speră să aibă 3.236 de sateliți pe orbita joasă a Pământului, la un cost de 10 miliarde de dolari, relatează nypost.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.