O comisie din cadrul Departamentului pentru Operații de Menținere a Păcii a Organizației Națiunilor Unite a evaluat, în aceste zile, Detașamentul de patru elicoptere dislocabil „Carpathian Pumas”, din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în vederea participării la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), informează MApN. Potrivit sursei, concluziile evaluării certifică faptul că detașamentul îndeplinește standardele Organizației Națiunilor Unite pentru participarea la misiune.

 

Obiectivele urmărite de comisie au constat în evaluarea personalului, tehnicii și materialelor, în vederea stabilirii capacității operaționale a detașamentului pentru îndeplinirea angajamentului asumat prin documentele încheiate între România și ONU. Detașamentul român care va participa la misiunea din Mali, începând din luna octombrie, este compus din 120 de persoane, piloți, personal tehnic și medical și patru elicoptere IAR-330 Puma L-SAR.

 

România va sprijini ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecția civililor și împiedicarea reîntoarcerii în zonele populate a elementelor armate ostile Acordului de Pace. MApN precizează că Detașamentul românesc va efectua misiuni de evacuare medicală a persoanelor rănite, căutare-salvare, transport trupe și materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană și misiuni de observare.