Evenimentul Zilei > Actualitate > Elicopter nou pentru Baza Aeromedicală SMURD Constanța
Elicopter nou pentru Baza Aeromedicală SMURD Constanța

Elicopter nou pentru Baza Aeromedicală SMURD Constanța

Consiliului Județean Constanța a primit, astăzi, un nou elicopter, după ce în urmă cu doi ani vechiul elicopter a fost distrus în tragedia de pe lacul Siutghiol când cei patru membri ai echipajului și-au pierdut viața. Aparatul de zbor, în valoare de 5 milioane de euro, a participat deja la primele două misiuni de salvare în județul blocat de nămeți, la un copil de 5 luni, cu probleme respiratorii, și o femeie de 76 de ani, victima a unui accident rutier.

Elicopterul medical Airbus Helicopters tip H 135, SN 1112, nr. MAI 349 a fost achiziționat chiar de către asigurator și trimis Consiliului Județean Constanța de la fabrica din Germania. În baza unui protocol, aparatul a fost predat de Consiliul Județean Constanța, spre operare, Bazei aeromedicale SMURD Constanța. “La ora actuală, Constanța are unul din cele mai performante elicoptere pentru intervenții în cazuri medicale.  Acest elicopter înlocuiește anteriorul care în 15 decembrie 2014 s-a prăbușit în lacul Siutghiol, dar este mult mai performant. Este achiziționat pe un program transfrontalier,  a costat aproximativ 5 milioane de euro, a declarat președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu.

Dotările noului aparat de zbor sunt superioare din punct de vedere al dispozitivelor de iluminat, de semnalizare și localizare în caz de urgență, inclusiv sub apă. Un alt plus al elicopterului medical H 135 sunt sistemele pneumatice de salvare pe apa. Motoarele aeronavei sunt mai puternice iar sistemele de evacuare, navigație, orientare, măsurare tridimensională sunt îmbunătțite. Ca dotări suplimentare dispune de stație radio Tetra Motorola cu căști de protecție echipaj și GSM.

Comandantul punctului de operare medicală SMURD Constanța, lt cdor Radu Jitariu a explicat, la rândul lui, că noul elicopter este configurat, standard, pentru cinci persoane, un pilot și copilot, medic și asistent și pacientul. “Nu are nevoie de flotoare pentru că nu operează pe mare. Ar îngreuna aparatul și ar scădea performanțele”, a adăugat pilotul. Elicopterul poate zbura în orice condiții meteo, mai puțin în condiții de givraj, putând interveni, inclusiv, noaptea. Iar potrivit medicului Georgiana Drumcea, aparatul de zbor este folosit de trei medici și opt asistente.