Evenimentul Zilei > Actualitate > Elevii pun presiune pe Educație. Cerere pentru suspendarea Ordinului pentru admitere
Elevii pun presiune pe Educație. Cerere pentru suspendarea Ordinului pentru admitere

Elevii pun presiune pe Educație. Cerere pentru suspendarea Ordinului pentru admitere

Asociația Elevilor Constanța (AEC) cere ministrului Educației, Monica Anisie, să suspende Ordinul prin care elevii cu media de admitere sub 5 ar urma să fie trimiși, din 2020, direct în școlile profesionale. Elevii își argumentează solicitarea cu o acțiune în instanță împotriva respectivului ordin dar și cu susținerea pe care le-a arătat-o Monica Anisie când, din calitatea ei de președinte PNL Sector 2, a depus o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

AEC, una dintre cele mai vocale asociații ale elevilor din România, solicită public ministrului Educației, Cristina-Monica Anisie, să recunoască pretențiile ridicate în procesul pentru suspendarea prevederii ce trimite elevii, care nu au reușit să obțină media de admitere peste 5,00, în școlile profesionale. Elevii constănțeni au contestat în instanță Ordinul Ministerului Educației nr 4948, din 5 septembrie, privind admiterea la liceu pentru anul școlar 2020-2021, care instituie  “condiționarea dreptului elevilor de a urma un liceu vocațional, tehnologic sau teoretic de obținerea mediei 5,00 la admiterea în clasa a IX-a”.

Această prevedere a fost  criticată încă de la început de Asociația Elevilor din Constanța, ea reprezentând un afront la dreptul elevilor la educație, arată președintele AEC, Mihai Tănase. De aceea, la 30 septembrie, AEC a dat în judecată Ministerul Educație, cerând Curții de Apel Constanța suspendarea Ordinului, termenul stabilit de instanță fiind 14 noiembrie. Potrivit AEC, “și Avocatul Poporului s-a pronunțat în sprijinul Asociației Elevilor din Constanța, afirmând, de asemenea, că dreptul elevilor la educație este afectat de această măsură, motiv pentru care instituția s-a autosesizat”.

Elevii susțin că ministrul Educației, Cristina-Monica Anisie, s-ar fi pronunțat în repetate rânduri în sensul susținerii demersului AEC, “criticând, de asemenea, această măsură, organizația județeană a PNL Sector 2 depunând chiar o sesizare către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării”. Pe cale de consecință, AEC solicită actualei ministru “să recunoască pretențiile din cadrul procesului, astfel încât prevederea aflată acum în vigoare să fie suspendată de urgență, pentru a nu-i afecta pe elevii ce urmează să ia parte la procesul de admitere, permițându-le să își aleagă de unii singuri traseul educațional”.