Procurorul de şedinţă al DNA a solicitat la ultimul termen în apel, condamnări cu executare sporite pentru Elena Udrea şi ceilalţi inculpaţi.

Înainte de dezbateri, judecătorii l-au audiat pe Adrian Gărdean, unul dintre denunţători, care a declarat că nu ştie ca Elena Udrea să se fi implicat direct sau indirect în încheierea contractului de 3 milioane de lei între firma acestuia şi societatea lui Rudel Obreja, în vederea sponsorizării Galei Bute.

Avocat: Care a fost implicarea Elenei Udrea în încheierea contractului dintre Romgaz și firma lui Rudel Obreja?

Gărdean: Direct, nu cunosc să fi avut vreo implicare.

Judecător: Dar indirect?

Gărdean: Păi nu știu nici indirect. De la Nastasia știu că este o problemă a doamnei Udrea legată de sponsorizarea Galei Bute.

Adrian Gărdean a susţinut că, în 2011, ar fi avut o singură întâlnire cu Elena Udrea, atunci când aceasta i-ar fi sugerat că are nevoie de sponsorizări, însă ulterior, întrebat de avocaţi, acesta a recunoscut că întâlnirea a durat „două-trei minute”. „Pur și simplu v-ați prezentat și ați și ajuns la sponsorizări?”, a fost curios un avocat, dar curtea i-a respins întrebarea.

 

Pronunțarea, pe 23 mai

Completul de 5 judecători a anunţat că se va pronunţa definitiv în dosarul „Gala Bute” pe data de 23 mai. Elena Udrea nu a fost prezentă la ultimul termen, fiind plecată în Costa Rica.

Avocaţii Elenei Udrea au cerut amânarea cauzei pentru ca aceasta să poată fi audiată, însă instanţa a respins această solicitare. „Lipsa sa e o consecinţă asumată şi proprie de a nu fi în sala de judecată. Nu este dovedită imposibilitatea obiectivă a lipsei de la termen”, a conchis judecătorul. La termenul de ieri a fost audiat şi Rudel Obreja, care a spus că nu recunoaşte faptele reţinute de procurori în sarcina sa.

Întrebat de avocaţi ce a făcut cu cei 3 milioane de lei obţinuţi în urma contractului de publicitate cu firma denunţătorului şi dacă i-a dat vreo sumă Elenei Udrea, acesta a negat şi a spus că banii au rămas la firma lui, Europlus Computers.