Evenimentul Zilei > International > EL IMPARCIAL: S-a ales praful de Spațiului Schengen?
EL IMPARCIAL: S-a ales praful de Spațiului Schengen?

EL IMPARCIAL: S-a ales praful de Spațiului Schengen?

Combaterea pandemiei de coronavirus cere măsuri dure. Unele dintre acestea au, însă, o simbolistică deloc pe placul liderilor Uniunii Europene. E vorba, ]n primul rând, de reintroducerea controalelor sau închiderea unora dintre frontierele interne ale Uniunii Europene. Să fie acesta sfârșitul Spațiului Schengen, se întreabă site-ul de limbă spaniolă El Imparcial?

 

„Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat prin contul ei de Twitter că frontierele externe ale UE se vor închide timp de 30 de zile pentru toate călătoriile neesențiale. Această decizie nu include țările partenere din spațiul Schengen sau Elveția, Norvegia sau Regatul Unit. Guvernul german a confirmat deja închiderea frontierelor cu reintroducerea controalelor cu Franța, Austria, Elveția, Luxemburg și Danemarca pentru coronavirus. Pe de altă parte, Portugalia a anunțat că restricționează circulația la granița cu Spania pentru activități turistice și de agrement până la Paște, menținând transportul de mărfuri și fluxul de lucrători transfrontalieri.

În acest fel, Spațiul Schengen începe să stea sub semunul întrebării din cauza coronavirusului, într-o decizie fără precedent pentru țările care fac parte din el. Ministrul de Interne, Fernando Grande Marlaska, ține luni o ședință pentru a decide dacă închide frontierele cu alte țări europene împreună cu alți miniștri europeni. Grande Marlaska a declarat luni că „este o posibilitate reală” ca Spania să își închidă granițele pentru a lupta împotriva extinderii coronavirusului, acest lucru a fost declarat pe Cadena SER înainte de a participa la o reuniune a miniștrilor de interne ai Uniunii Europene, la ora 11 dimineață, pentru „a dezbate diferitele poziții cu un scop specific, care este de a garanta sănătatea cetățenilor europeni”. „Bineînțeles, este o posibilitate reală de a lupta împotriva răspândirii virusului, deoarece așa îl putem bloca și garanta sănătatea tuturor”. Pe de altă parte, granița terestră Tarajal care separă Ceuta de Maroc, precum și granița Melilla s-au redeschis tranzitului de persoane în această dimineață, pentru a permite doar trecerea spaniolilor care se află pe teritoriul marocan.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE