Fostul președinte al Germaniei, Christian Wulff a iscat controverse în 2010, când a declarat că Islamul este parte integrantă a Germaniei, afirmație repetată de Angela Merkel anul trecut.

În 2010, 49% dintre germani erau de acord cu Wulff, iar 47% nu.


Sondajul de joi, realizat de Infratest, arată cât de mult s-au schimbat lucrurile în ultimii șase ani: 60% cred că Islamul nu „își are locul” în Germania, în timp ce doar 34% consideră contrariul.

Resentimentele față de Islam sunt mai puternice în rândul persoanelor în vârstă de peste 64 de ani: 71% dintre ei cred că Islamul nu are ce să caute în țara lor.

Puțin peste 50% dintre cei intervievați sunt îngrijorați că influența Islamului în Germania va deveni prea puternică, în urma valului de imigranți care au intrat în țară la chemarea Angelei Merkel.

De asemenea, există o mare teamă în legătură cu riscul unui atac terorist care să lovească Germania: aproate 75% dintre nemți sunt îngrijorați de această posibilitate.

În Germania trăiesc patru milioane de musulmani, reprezentând circa 5% din totalul populației; numai anul trecut au intrat în Germania peste 1,1 milioane de imigranți, marea majoritate musulmani.

La începutul lunii, partidul anti-imigrație Alternativa pentru Germania a inițiat un manifest care susține că Islamul nu este compatibil cu Constituția țării și cere interzicerea minaretelor și a vălului.

Opinia publică germană a fost șocată de valul de agresiuni sexuale și infracțiuni din noaptea Anului Nou, de la Köln și din alte orașe ale țării, care i-au avut ca autori pe imigranții musulmani.

Marți, un bărbat a ucis o persoană și a rănit alte trei, atacându-le cu cuțitul după ce a strigat „Allahu Akbar”. Poliția a încercat să minimalizeze evenimentul, susținând că nu se poate afirma cu certitudine că este vorba de un atac terorist.

Popularitatea Angelei Merkel s-a prăbușit dramatic: potrivit unui sondaj INSA, dat publicității miercuri, doar 36% dintre germani cred că aceasta ar trebui să candideze pentru un nou mandat. Cota de popularitate a partidului ei, Uniunea Creștin Democrată a căzut și ea la 30,5%.