Evenimentul Zilei > International > Efectul Brexit: primele interdicții la intrarea în UE, de la 1 ianuarie 2021
Efectul Brexit: primele interdicții la intrarea în UE, de la 1 ianuarie 2021

Efectul Brexit: primele interdicții la intrarea în UE, de la 1 ianuarie 2021

În lipsa stabilirii unui nou acord comercial în următoarele zile între UE și Marea Britanie, după 1 ianuarie va fi interzisă intrarea în UE chiar și cu un simplu sandviş cu brânză de proveniență britanică.

De fapt, interdicția merge mai departe decât o simplă opțiune de prânz, iar Brexitul va avea consecințe mai ample. Conform legislației UE, nu este permis ca persoanele fizice să intre în Uniune cu carne sau produse lactate, a anunțat guvernul britanic.

Aceleași produse în cantități de export vor fi permise în condiții comerciale, însă cu necesitatea de a avea licențe și plata taxelor de import. Departamentul pentru mediu, alimentație și afaceri rurale din Londra a luat exemplul sendvișului pentru a oferi publicului recomandări clare cu privire la noile reguli.

„Șoferii care călătoresc în UE ar trebui să fie conștienți de restricțiile suplimentare la importurile personale care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021”, a precizat departamentul într-un comunicat, potrivit  Gandul.

„Dacă transportați articole interzise în bagaj, vehicul sau persoană, va trebui să le folosiți, să le consumați sau să le aruncați la frontieră sau înainte de acestea. De la 1 ianuarie 2021 nu veți putea aduce POAO (produse de origine animală), cum ar fi cele care conțin carne sau produse lactate (de exemplu, un sandviș cu șuncă și brânză) în UE”.

Noua regulă va afecta probabil o anumită parte a populației: șoferii de camioane. Aproape sigur ei vor avea un prânz la pachet în cabină, în unele cazuri suficient pentru a dura câteva zile, a declarat un operator de flotă.

„Atunci când șoferii pleacă în Europa, își împachetează cutia timp de zile și săptămâni. Tractorul [cabina remorcii] este practic casa lor de acasă”, a declarat Simon Wilkinson pentru The Guardian.

Cum se justifică Comisia Europeană

Între timp, Comisia Europeană a justificat interdicția prin rațiuni de biosecuritate. „Bunurile personale care conțin carne, lapte sau produsele lor aduse în UE continuă să prezinte o amenințare reală pentru sănătatea animalelor în întreaga Uniune. Se știe, de exemplu, că agenții patogeni periculoși care cauzează boli ale animalelor, cum ar fi febra aftoasă și pesta porcină clasică, pot locui în carne, lapte sau produsele lor”, a spus un purtător de cuvânt al instituției.

Comisia a mai precizat că interdicția se aplică în mod egal sandvișurilor făcute acasă și celor cumpărate în magazine sau servicii de autostrăzi.

Guvernul României a inaugurat, pe pagina sa de internet, secțiunea „Despre retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană”. Pagina http://brexit.gov.ro se adresează cetățenilor români, inclusiv operatorilor economici interesați să obțină informații cu privire la procesul retragerii Regatului Unit din UE și la efectele acestuia asupra României. Pagina oferă informații și link-uri utile referitoare la schimbările care vor avea loc în relația cu Regatul Unit în următoarele domenii: reglementări vamale, taxe, certificate; transport, autorizații; mediu de afaceri; mobilitate și cetățeni; justiție și afaceri interne.