Evenimentul Zilei > International > Brexit, păzit cu ogive. Guvernul de la Londra preia controlul armelor nucleare
Brexit, păzit cu ogive. Guvernul de la Londra preia controlul armelor nucleare

Brexit, păzit cu ogive. Guvernul de la Londra preia controlul armelor nucleare

Ministerul britanic al Apărării a reluat controlul managementului instalațiilor britanice de arme nucleare de la un consorțiu industrial care conducea operațiunea de două decenii.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat în Parlament că  Atomic Weapons Establishment (AWE, unitatea de arme nucleare care este responsabilă cu proiectarea și fabricarea focoaselor) va deveni proprietatea exclusivă a Departamentului Apărării, noul aranjament urmând să fie pus în aplicare până în iunie 2021.

„În conformitate cu acordurile revizuite, AWE plc va deveni un organism independent aparținând 100% Ministerului Apărării (MoD). Acesta va fi administrat în continuare de o echipă de prim plan și un nou consiliu de administrație va fi numit de Ministerul Apărării”, a declarat Wallace în fața parlamentarilor.

Din 1999, AWE a fost administrat și exploatat de un consorțiu condus de Lockheed Martin, care include și Jacobs Engineering și Serco, în cadrul unui acord care era de așteptat să dureze până în 2025.

AWE, cu sediul la Aldermaston, în sudul Angliei, se află în centrul activităților britanice pentru dezvoltarea, producerea și dezasamblarea focoaselor nucleare pentru flota de submarine armate cu rachete Trident a Marinei Regale.

Focosuri pentru noile submarine

În februarie, Ministerul Apărării s-a angajat să dezvolte un nou focos nuclear pentru a permite  Marinei să desfășoare un mijloc de disuasiune eficient pentru noua flotă de submarine din clasa Dreadnought, care va începe să înlocuiască submarinele existente, la începutul deceniului următor.

MoD deține site-urile și facilitățile AWE. Gestionarea zilnică, operațiunile și întreținerea stocului nuclear britanic sunt responsabilitatea consorțiului, care angajează forța de muncă și menține licențele de exploatare a sitului nuclear.

Wallace a declarat că Ministerul Apărării avea în vedere un acord de înlocuire pentru cel actual din iulie anul trecut.

„Deși acordurile existente au adus stabilitate organizației, Ministerul Apărării a ajuns la concluzia că AWE va reveni la un model direct de proprietate guvernamentală”, a precizat Wallace, citat de Defense News.

Ministerul Apărării pare să fi lăsat ușa deschisă unui anumit grad de implicare comercială în AWE.

În declarația sa, Wallace a precizat că noul model de afaceri va vedea AWE „bazându-se în continuare pe sprijinul specialiștilor din sectorul privat pentru a-și dezvolta capacitatea și a juca un rol cheie în gestionarea proiectelor de investiții și a contractelor”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE