Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ: Victor Ponta şi Teoria (Ha)osului în politică
EDITORIALUL EVZ: Victor Ponta şi Teoria (Ha)osului în politică

EDITORIALUL EVZ: Victor Ponta şi Teoria (Ha)osului în politică

Nu schimbăm conducerea SRI şi SIE!

Nu schimbăm conducerea de la Banca Naţională! Nu schimbăm structura funcţională a DNA şi ANI, chiar ne pare rău că mandatele lui Daniel Morar şi Cătălin Macovei sunt la final. Respectăm acordul cu FMI şi Banca Mondială. Suntem de acord cu Tratatul de Guvernanţă Fiscală. Vrem să respectăm ACTA, dar trebuie informată populaţia. Am spus delegaţiei FMI că vrem ca banii din privatizări să nu mai ajungă la bugetul de stat pentru salarii şi pensii, ci să rămână pentru modernizare. Nu promitem măriri de salarii şi pensii pentru că România va rămâne în criză până în 2016. Mai mult, vom tăia clientelismul din companiile de stat, pentru că eu nu mai suport această situaţie! Vom face un referendum pe tema monarhiei, pentru că eu am un mare respect pentru persoana Regelui, deşi personal voi vota pentru Republică.
Cine a spus toate aceste lucruri pline de bun-simţ, ce par structuri tipice unui discurs de campanie? Aveţi trei încercări, dar sunt convins că nu veţi reuşi să ghiciţi, pentru că este vorba de VICTOR PONTA! Liderul mai tânăr al PSD care a transmis mesaje de pace şi prietenie către toate instituţiile statului, organismelor internaţionale şi oamenilor de bine din ţara noastră. Poate vă întrebaţi şi dumneavoastră cum se împacă declaraţiile domnului Victor Ponta cu acţiunile sale politice. Mă gândesc nu numai la greva parlamentară, ci la un întreg ansamblu menit să zguduie Statul, o strategie care nu avea deloc de-a face cu politica. Nu vreau să mă refer numai la celebrele sale declaraţii războinice, din care memorabilă pentru mine rămâne cea făcută la demonstraţia (anemică) din octombrie 2010, când anunţa ritos că are informaţii potrivit cărora jandarmii ar fi primit muniţie de război fiind înştiinţaţi că va avea loc o lovitură de stat. Mă refer la modul în care a încercat, sistematic, să manipuleze situaţia economică a românilor. Cu un punct culminant: "declanşarea oricărei proceduri de infrigement, blocarea fondurilor europene şi ridicarea dreptului de vot – dreptul de exprimare în Consiliul European a poziţiei de stat membru". Am redat citatul exact din dna Rovana Plumb, pentru că liderul PSD a contestat permanent existenţa unei asemenea intenţii a PSD.
De ce n-ar trebui să credem în bunele sale intenţii? Pentru tot domnia sa ne-a dezvăluit calculul cinic pe care l-a făcut, atunci când a declanşat, ca lider politic al Opoziţiei această isterie. A fost întrebat de moderator de ce nu a cerut alegeri anticipate în 2010, de ce nu au declanşat aceste proteste în momentul în care s-au redus cu 25 la sută salariile şi se punea problema tăierii pensiilor. De ce parlamentarii USL nu au intrat în grevă parlamentară când a fost mărit TVA, măsura ce a afectat milioane de oameni? Victor Ponta a răspuns, aşa cum a precizat de bună voie: "Sincer, anticipate în 2010 ar fi însemnat la mai puţin de un an de la alegerile prezidenţiale. Atunci ar fi fost o cerere exagerată…" Cu rezultate incerte, aş adăuga eu. Întotdeauna l-am văzut pe Victor Ponta ca pe un politician cinic, care exploatează orice oportunitate pentru a-şi atinge scopurile, respectiv cucerirea Puterii. Oricând pot fi contrazis cu faptul că toţi politicienii sunt cinici, dar acesta este motivul pentru care nici unul dintre ei nu a avut curaj să se ducă în Piaţa Universităţii. Pentru că românii s-au săturat de cinism. Cu toate acestea, în traducere liberă, declaraţiile lui Victor Ponta înseamnă că atunci, în 2010, nu apăruseră acele mici variaţii ale variabilelor capabile să producă rezultatele aşteptate.