Evenimentul Zilei > Actualitate > ECOLOGIȘTII fac praf Ministerul Apelor și Pădurilor după POLUAREA râului Arieș
ECOLOGIȘTII fac praf Ministerul Apelor și Pădurilor după POLUAREA râului Arieș

ECOLOGIȘTII fac praf Ministerul Apelor și Pădurilor după POLUAREA râului Arieș

Partidul Ecologist Român acuză Ministerul Apelor și Pădurilor că dezinformează cetățenii în cazul accidentului ecologic de pe râul Arieș.

Joi 06 aprilie 2017 Secretarul de Stat din Ministerul Apelor și Pădurilor, Olimpia Negru a emis un comunicat de presă în legătură cu poluarea produsă în data de 04.06.2017 pe râul Arieș de către Cupru Min ca urmare a unui accident tehnologic produs la iazul de decantare aferent exploatării miniere Valea Șesei în care specifică:

”Poluarea de pe râul Arieș, produsă după ce o sondă a iazului de decantare a cedat, nu a fost cu substanțe chimice, fiind doar un episod temporar de creștere a turbidității în cursul de apă, și nu s-a pus problema să existe impact transfrontalier al acestui incident …”

”În acest sens, comisia a dispus continuarea depunerii sterilului de flotație conform tehnologiei de lucru stabilită de proiectant, cu evitarea aportului de apă suplimentar pe zona de infiltrare”.

Partidul Ecologist arată într-un comunicat că cele două afirmații dovedesc că autoritățile noastre fie nu cunosc meseria pe care o practică, fie vor să dezinformeze cu bună știință populația din zonele afectate de acest dezastru ecologic produs numai și numai din neglijența titularului activității, la care se mai asociază și indiferența manifestată de autoritățile județene de specialitate care aveau obligația să monitorizeze starea calității componenților mediului înconjurător din zona acestui obiectiv considerat cu risc major.

“Referitor la dezinformare ”nu a fost cu substanțe chimice, fiind doar un episod temporar de creștere a turbidității în cursul de apă”, dovedește că acest demnitar nu știe ce este o stație de flotare a minereului și mai ales cum funcționează aceasta. Astfel, operațiunea de flotare se realizează prin introducerea rocii sfărâmate într-o baie cu fluid preparat din substanțe chimice foarte toxice care sunt deosebit de agresive la nivelul rocii, făcând astfel posibil recuperarea minereului din rocă.

În timpul flotării, cea mai mare parte a rocii sfărâmate introdusă în baia de flotare reacționează cu fluidul de flotare, transformând roca sfărâmată într-un nămol intens hidratat cu substanțele chimice special preparate pentru operațiunea de flotare.

Scurgerile necontrolate care s-au realizat din iazul de decantare au fost constituite atât din fluidul nociv de flotare care a ajuns în iaz, cât și din nămolul rezultat prin transformarea pe cale chimică a rocii mamă care a fost depus în iazul de decantare sub formă de deșeu păstos.

Numai din această rezumativă prezentare rezultă că în albia râului Arieș au ajuns cantități foarte mari atât de substanțele chimice din fluidul de flotare, cât și din complexul de specii chimice care hidratează nămolul rezidual, toți aceștia reprezentând poluanți deosebit de periculoși pentru om și mediu înconjurător care au contaminat nu numai apa din albia râului ci și acviferul de mică adâncime din lunca Arieșului.

Nămolul care a ajuns în albia râului a contaminat deosebit de grav apa și albia râului, apoi, o parte s-a depus ca sediment pe fundul albiei, iar o altă parte s-a dispersat, ajungând în data de 7 aprilie, în albia râului Mureș, unde își continuă procesul de contaminare a calității apei și a acviferului de mică adâncime.

Constatăm cu regret că un demnitar de stat, în loc să informeze corect populația, preferă să ne dezinformeze bagatelizând efectele dezastrului ecologic produs, dezastru care va continua să se manifeste încă mulți ani de la declanșării acestui accident tehnologic.

Gravitatea actului de dezinformare nu stă numai în faptul că a mințit populația, ci în eschivarea Doamnei Secretar de Stat de la datoria profesională de a informat corect populația în vederea luării de către fiecare cetățean în parte din localitățile riverane a măsurilor de prevenție care se impun pentru a își proteja singuri sănătatea lui și a familiei sale, cât și bunurile personale.

Prin această dezinformare, acest demnitar condamnă cu bună știință cetățenii, plătitori corecți de taxe și impozite, care locuiesc în zonele riverane celor două râuri la deteriorarea voită a stării de sănătate, prin ascunderea și bagatelizarea efectelor nocive ale acestui dezastru ecologic, fapt care a fost recunoscut chiar și de către titularul activității.

Practicarea acestor formule de dezinformare a populației de către demnitarii și autoritățile statului trebuie să înceteze imediat, pentru că aceste practici decredibilizează nu numai pe acești mincinoși care rostesc aceste neadevăruri, ci tot aparatul ministerial unde din păcate se vede că se dorește să se perpetueze această practică”, se arată în comunicatul PER.